Belföld

Pert vesztett a kormány, kénytelen átírni a választási törvény egy fontos részét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 19. 8:09

Az Emberi Jogok Európai Bírósága jogsértőnek találta a magyar választási törvény nemzetiségi listás szavazást érintő részét, ezért át kell azt írni.

Jogerőssé vált az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) tavalyi őszi döntése, amely szerint a magyar választási rendszer nemzetiségi listás szavazást érintő része jogsértő, ezért át kell azt írni, derül ki a hvg.hu cikkéből.

A tavaly november 10-én született strasbourgi ítélet ellen fellebbezett ugyan a magyar kormány, de a kérelmet előzetesen megvizsgáló bírói tanács április elején elutasította azt, és ezzel véglegessé vált az eredeti ítélet.

A jogerős ítélet szerint a magyar választási rendszer kisebbségi, nemzetiségi voksolást szabályozó része sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy a parlamenti választásokon a nemzetiségi listára szavazóknak le kell mondaniuk a pártlistára szavazásról. A magyar választási törvény ezért nem biztosítja kellően a nép véleményének szabad kifejezését.

Jelenlegi formájában a magyar választási törvény sérti a választás titkosságához való jogot is, azzal, hogy az egyetlen listára szavazás miatt rögzíteni kell a nemzetiségi listás szavazás tényét. Az EJEB ezeken túlmenően kifogásolta azt is, hogy a nemzetiségi lista zárt, a választói akarat valódi kifejezésére így nincs mód, ráadásul a 13 magyarországi kisebbségből 11-nek esélye sincs arra, hogy parlamenti képviselőt válasszon, a kis létszáma miatt.

Az Országgyűlés május 23-án, kedden szavaz a választási eljárási szabályok megváltoztatásáról, de a módosító csomagban nem szerepel a választási rendszer nemzetiségeket érintő részeinek Strasbourg által kötelezővé tett átírása, noha a kormány már április óta tudja, hogy változtatni kell a választási törvény ezen részén.

Nyitókép: Tóta Áronné és Fábián Adrián, bizottsági tagok ismertetik az országos listák szavazólapi sorrendje sorsolásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Irodában 2022. február 26-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#magyar kormány#választási törvény#kisebbségek#strasbourg#Emberi Jogok Európai Bírósága

Címlapról ajánljuk