Belföld

Kihirdették a Balaton Fagyija verseny győztesét

rtl.hurtl.hu

2023. május 19. 18:04

A versenyt a Balatonalmádiban található Amaretto fagyizó nyerte, mégpedig egy egzotikus, mangós-homoktövises fagylalttal. 

Mangós-homoktövises íz nyerte az idei Balaton Fagyija versenyt. A Balatoni Turizmus Szövetség immáron 10. alkalommal hirdette meg a pályázatot, amelyre 2023-ban húsz fagylaltot neveztek be a régió cukrászai.

A verseny célja többek közt a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyre cukrászdák, kézműves fagylaltozók nevezhetnek és vállalkozásonként maximum 2 fagylalttal indulhatnak, lágyfagylalttal nevezni nem lehetett. Idén több változás is volt, ugyanis nem a zsűri járta körbe a cukrászdákat, hanem a pályázóknak kellett a verseny helyszínére vinni 6 liternyi alaplevet, majd elkészíteni a jeges édességet. 

A pályamű elkészítésére fagylaltonként 35 perc állt rendelkezésre.

A fagylaltok pontozásánál a bíráló bizottság több szempontot is figyelembe vett, például az esztétikai megjelenést, az ízek harmóniáját, a fagyi állagát és a kreativitás is – még nem túlságosan ismert ízt, vagy az alapanyagok új, innovatív kombinációját.

Prioritást élveztek a Balatonra jellemző alapanyagok felhasználása, pl. a régió borai, tejtermékei, idénygyümölcsök, fűszer- és gyógynövények.

A szervezők a Balaton Fagyijának megválasztott fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé teszik, így a régió bármely cukrászdája elkészítheti a díjnyertes finomságot. Az eseménynek helyszíne idén a balatongyöröki Somogyi Fagylalt Műhely adta a helyszínt, amely nem indult a versenyen, de azt már több alkalommal megnyerte.

Új tartalom

A versenyt a Balatonalmádiban található Amaretto fagyizó nyerte, mégpedig egy egzotikus, mangós-homoktövises fagylalttal. A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke elmondta, szerinte a Balaton és környéke cukrászati szempontból kiemelkedő, a fagylaltok terén is erős régiónak számít, mindezt meg tudták erősíteni az idei verseny szereplői is.

A 2023-as Balaton Fagyija versenyen a következő cukrászműhelyek indultak:

  • Amaretto fagyizó (Balatonalmádi)
  • Bagaméri fagyizó (Balatonfüred)
  • Cappuccino fagyizó (Balatongyörök)
  • Florida fagyizó ( Balatonmáriafürő)
  • Sütbolt (Keszthely)
  • Margaréta fagyizó (Balatonszemes)
  • Pingvin fagyizó (Balatonmáriafürdő)
  • Sissi fagyizó (Balatonakarattya.)
  • Vitorlás fagyizó (Balatonmáriafürdő)

Nyitókép: RTL

#Belföld#balaton#fagylalt#verseny

Címlapról ajánljuk