Belföld

Átírja a kormány a választási törvényt

rtl.hurtl.hu

2023. május 17. 20:17

Szigorodnak a kompenzációs lista állításának a feltételei, a voksolás előtti évben pedig nem lesz időközi választás.

A jövőben egy évvel a választás időpontja előtt már nem rendeznének időközi választást, e helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt – derült ki az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához benyújtott, a Magyar Nemzet birtokába jutott törvénymódosító javaslatból. 

A javaslat szerint a már kiírt választások közül azokat tartják meg, ahol a kampány már elkezdődött, tehát 50 napnál kevesebb van hátra a szavazásig. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján jelenleg 15 településen várható valamilyen időközi választás (polgármester, önkormányzati képviselő, nemzetiségi képviselő). Ezek közül nyolc helyen biztosan lesz voksolás. 

A törvény kihirdetésétől függően ez azt is jelentheti, hogy nem lesz időközi ott, ahol május 27-én indulna a kampányidőszak. Ilyen például a XII. kerület, ahol a Vágó István (DK) halála miatt megüresedett mandátum betöltéséről szavaznának a hegyvidékiek. 

A módosítás kiterjed arra is, hogy tízezer főnél nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania egy pártnak vagy pártszövetségnek, ha kompenzációs listát akar állítani. (Eddig elég volt az egyéni körzetek felében jelöltet állítani.) Ugyanez a szabály érvényesülne a budapesti kerületekben: 

kompenzációs listája annak a jelölőszervezetnek lehet, amely a kerületek kétharmadában polgármesterjelöltet állított. 

A fővárosi kompenzációs listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint az így megszerezhető mandátumok száma. A törvénymódosításról várhatóan jövő kedden szavaz majd a parlament, és a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#választási törvény#kormány#önkormányzati választás#ep-választás

Címlapról ajánljuk