Belföld

Schadl György a vádlottak padján: A megtakarításaimból vagyok kénytelen élni

rtl.hurtl.hu

2023. május 16. 13:43

Schadl György, a Bírósági Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt volt elnöke a bíróságon azt állította, nem volt semmi hatalma, és hivatalvezetőnél volt „pénz, paripa, fegyver”. 

Schadl György meghallgatásával folytatódott kedden a Schadl-Völner-ügy tárgyalása a Főváros Törvényszéken. A Bírósági Végrehajtói Kar volt elnökét és Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt korrupcióval vádolják.

Schadl, aki a vád szerint több mint kilencszázmillió forintnyi kenőpénzt kapott azoktól, akiket végrehajtói pozícióba segített, elmondta, változás állt be a személyi körülményeiben: nem tudja felvenni egyetemi docensi fizetését és végrehajtói fizetése sincs, így

kénytelen a megtakarításaiból élni.

A végrehajtói kar volt elnöke tagadta, hogy kenőpénzeket fizetett volna Völner Pállal jó kapcsolatba kerültek, de csak közös érdeklődési körük (hajózás, vasút, műszaki innovációk) miatt, magánügyben találkoztak – írta a tárgyalásról tudosító 24.hu és 444.hu.

Állítása szerint nem volt igazán nagy, valós hatalma a végrehajtó kar elnökeként, az elmondása szerint inkább csak protokolláris feladata volt, és a valódi hatalom a hivatalvezető kezében összpontosult. Schadl szerint nála volt „pénz, paripa, fegyver”, és elnökként nem volt köze a végrehajtók kinevezéséhez.

A pénzekről, amit a végrehajtóktól kapott, közölte, hogy azok visszafizetett kölcsönök voltak.

Járt a minisztériumban

A vád szerint Schadl legalább 83 millió forintot adott át Völnernek, aki cserébe politikai befolyását Schadl érdekei szerint gyakorolta. Schadl csaknem egymilliárd forint illegális jövedelemre tett szert a Völner közbenjárására kinevezett végrehajtóktól, akik így is busás haszonnal dolgozhattak. Schadl letartóztatása előtti napon kétszer is járt a minisztériumban

Schadl és Völner február közepén állt először a bíróság elé, az előkészítő ülésen.


Február végén mindketten arról beszéltek a bíróság előtt, hogy nem vettek részt semmilyen korrupcióban.


Völner Pál ügyvédje indítványozta, hogy hallgassák meg tanúként Varga Judit minisztert, mert állítása szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy ő is egyeztetett végrehajtói kinevezésekről.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#schadl györgy#völner pál#schadl-völner ügy#korrupció#bíróság#tárgyalás

Címlapról ajánljuk