Belföld

Bemutatta Karácsony Gergely a terveket: rózsaablakos körforgalom a Lánchídnál, óriássétány a Bazilikától a várig

rtl.hurtl.hu

2023. május 15. 14:53

Leporolta, illetve továbbfejlesztette a fővárosi önkormányzat a Lánchíd környékére vonatkozó terveit. Kevesebb autóban és több zöldfelületben gondolkodnak.

A Lánchíd új – a közösségi közlekedést, a szelíd közlekedési módokat és a gyaloglást segítő – szerepe teremti meg annak a lehetőségét, hogy zöldítsék a belváros érintett részét a budai és a pesti oldalon is – mondta Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn budapesti sajtótájékoztatón, amelyen az erre irányuló fejlesztések látványterveit is bemutattak.

A Lánchíd felújításához kapcsolódóan új forgalmi rendre tettek javaslatot. Azt, hogy a rekonstrukciót követően is a hidat csak a BKK járatai, a taxik, valamint a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők használhatják, a többi jármű – így az autók is – nem használhatják a hidat.

Jelenleg folyik egy közéleti vita arról, hogy milyen forgalmi rend legyen a Lánchídon, aminek a felújítása Karácsony szerint határidőre elkészül.

Azt is elmondta, az érintett belvárosi területre vonatkozó, megörökölt koncepcióterveket – amelyek még 2015-ben készültek – továbbtervezték, és ez érinti a Clark Ádám teret, a Széchenyi István teret és a József Attila utcát is.


Karácsony Gergely elmondta: 

  • a Lánchíd jelenlegi forgalmi rendje lehetővé tenné az óriási körforgalom megszüntetését, és a tervek szerint a zöldfelületet megőrző, de színvonalas gyalogos sétányt alakítanának ki. Így a Szent István Bazilikától, a Lánchídon keresztül lehetne a Várkert Bazárig sétálni.
  • a József Attila utcában szélesebb járdát és egy élhetőbb, magasabb színvonalú közterületet kellene kialakítani.
  • a budai oldalon a Clark Ádám téren a tervek szerint sokkal több zöldterületet és jobb gyalogos közlekedési lehetőségeket alakítanának ki. Az előbbiek akkor válhatnak megvalósíthatóvá, ha a Lánchíd forgalmi rendjéről sikerül azt a közös döntést meghozni a budapestiekkel, hogy fenntartják a hídon a mostani közlekedési rendet.

Erő Zoltán, Budapest főépítésze a Clark Ádám térre vonatkozó tervekről szólva elmondta, azt javasolták, hogy a jelenleginél kisebb körforgalmat alakítsanak ki. A körforgalom közepén lévő virágágyásba pedig a Mátyás Templom rózsaablakának mintájára ültetnének növényeket.

Bemutatta Karácsony a terveket: Rózsaablakos körforgalom a Lánchídnál, óriássétány a bazilikától a várig
Karácsony Gergely Facebook oldala.

Karácsony Gergely szerint a tervekben szereplő beruházások finanszírozására van potenciális forrás. Az európai uniós források egy részét erre szeretnénk felhasználni – mondta. Ugyanakkor arra már a Telex hívta fel a figyelmet, hogy az EU-s pénzek jelenleg nem jönnek, mivel a kormány még egyezkedik az Európai Bizottsággal.

A főpolgármester kitért arra is, hogy a Széchenyi István tér kapcsán van az a  furcsa helyzet, hogy egyik-napról a másik a főváros kikerült a tulajdonosi helyzetéből. Ugyanakkor nem hajlandóak lemondani arról, hogy 

a tér tervezését és akár annak a kivitelezését is megvalósítsuk, mert így nyer értelmet (...) minden erőfeszítésünk, ami a történelmi belvárosra vonatkozik

– mondta.

Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook oldala.

#Belföld#karácsony gergely#budapest#lánchíd#látványtervek#Váralagút

Címlapról ajánljuk