Belföld

Orbán Viktor: Bizánc, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler – más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 12. 11:21

A miniszterelnök pénteken a veszprémi Tánc- és Mozgásművészeti Központ megnyitóján egyebek mellett azt fejtegette, hogy a királynők városáról könnyű, Európáról azonban nehéz manapság beszélni.

Orbán Viktor miniszterelnök részvételével nyitották meg pénteken Veszprémben az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot. Az egykori Heim Pál Gyermekkórház épületegyüttese Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával újult meg és lett többfunkciós próba és előadóközpont, a veszprémi balett, kortárs- és néptánc közösségek, mozgásművészeti csoportok új otthona.

Az új veszprémi művészeti központban rendezik majd júniusban a Hungarian Balett Grand Prix-t, az ezt megelőző hivatalos megnyitón részt vett többek között Porga Gyula veszprémi polgármester, és Udvardy György veszprémi érsek is.

Orbán Viktor beszédét Facebookon és YouTube-on is élőben közvetítették.


A miniszterelnök azzal kezdte beszédét, hogy 2023-ban, a Veszprémről beszélni könnyű és hálás, miközben „Európáról beszélni nehéz és körültekintést kíván”.

Orbán sorolta, hogy az elmúlt időszakban milyen fejlesztések és a kulturális fővároshoz tartozó beruházások valósultak meg Veszprémben, amiknek köszönhetően Veszprém felkerült „Magyaroszág városainak képzeletbeli dobogójára”.

Veszprém a magyar történelem „legősibb városa, szinte tapintható polgári kultúra, pannon műveltség és öntudat”, fogalmazott a kormányfő, aki már akkor érezte ezt, amikor falujából osztálykirándulásra érkezett a városba.

Veszprém a királynők városa, és hiába a király nagyobb, a sakktáblán a királynő ütőereje nagyobb, tette hozzá. Éppen ezért „a kormány teljes szívvel támogatta”, hogy Veszprém méltó módon legyen az Európai Unió kulturális fővárosa:

a kormány az utolsó szabad fillérjeit is odaadta, hiszen a királynő nem mehet a bálba akármilyen hacukában.

Orbán szerint a kormány mintegy 100 milliárd forintot költött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra. A miniszterelnök itt köszönetet mondott Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszternek, hogy Veszprém mellett 116 környékbeli települést, számos balatonparti települést is beemeltek a programba.

Európáról beszélni ma nehéz feladat

– kezdte beszédének második felét Orbán Viktor.

„A könnyű része: köszönjük az Európai Uniónak, a döntést meghozó brüsszeli bürokratáknak, hogy a magyarok, Veszprém mellett döntöttek.”

Orbán szerint, ha az említett brüsszeli bürokraták úrrá tudnának lenni

jól kifejlett hungarofóbiájukon,

akkor „mi együtt, Magyarország és Brüsszel nagyszerű dolgokra lehetnénk képesek”, de sajnos Veszprém példája ma kivételt jelent a magyar-EU kapcsolatokban.

Orbán ezután azt kezdte fejtegetni, hogy „mi itt Pannóniában” tudjuk, hogy „az európai államok együttműködése mindig nehéz és bonyolult dolog volt”. A római birodalmat nem egy másik birodalom, hanem az itt élő harcias törzsek döntötték meg. A római birodalom bukása után Európát saját nyelvvel, saját kultúrával rendelkező nemzetek alkották, mindennel ami ezzel jár: konfliktusokkal, presztízsversengéssel, háborúkkal.

De a nemzetállamok felett, Róma bukása óta, mindig ott lebegett egy álom, egy kísértés: újra egyesíteni, egy birodalomban összefogni a hajdani Róma területeit, vagyis Európát. Bizánc, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler – más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott. És ez ma is így megy.

– fogalmazott Orbán, aki szerint meg kellene találni a kényes egyensúlyt a nemzeti szuverenitás és európai együttműködés között. Ma 

hazájukat és Európát egyaránt szerető, toleráns és erős, olyan pannonféle vezetők kellenek,

– fogalmazott a magyar miniszterelnök, aki szerint az ilyenek helyett „intolerancia, gyengeség, szívtelenség” van Európában.

Az EU-t a béke és jólét eszméje hívta életre, de „ma kötésig állunk egy háborúban”, a gazdasági helyzet pedig drámai.

Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió? Ezt a kérdést írta fel az égre figyelmeztető ujjával a történelem ura, és ha nem találjuk meg rá a választ, akkor az olyan szép szokások és remek programok napjai, mint az Európa kulturális fővárosa is, meg vannak számlálva

– mondta Orbán Viktor, majd így fejezte be beszédét:

De ma ne gyötörjük magunkat ilyen nehéz kérdésekkel, hiszen ünnepelni jöttünk. Éljen Európa kulturális fővárosa, éljen Veszprém, éljen az Európai Unió!  

#Belföld#orbán viktor#adolf hitler#veszprém#európa kulturális fővárosa#megnyitó#beszéd

Címlapról ajánljuk