Belföld

Kiderült, meddig maradnak a kamatstopok – ez történt a Kormányinfón

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2023. május 11. 11:15

Az is szóba került, hogy miért nem értek ki Gálvölgyi Jánoshoz a mentők.

Csütörtökön ismét az újságírók elé áll Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, hogy a szerdai kormányülés döntéseit ismertessék, majd kérdésekre reagáljanak. Az eseményeket ezúttal is percről percre követjük.

Nyitókép (archív): MTI/Soós Lajos

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 13:29

Vége

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 13:21

Lakógyűlés vs nemzeti konzultáció

A hvg.hu újságírója arról kérdezi Gulyást, hogy ha a főváros „lakógyűlésén” olyan eredmény születik, hogy a budapestiek nem akarják, hogy a Lánchídon autók közlekedjenek, a kormány odaadja-e a hatmilliárd forint saját részt a felújításhoz? Hozzáteszi, hogy a nemzeti konzultációk eredményét a kormány magára nézve mindig kötelezőnek tartja. Gulyás szerint akkor érdemes komolyan figyelembe venni az eredményt, ha annyian vesznek részt a „lakógyűlésen”, mint egy nemzeti konzultáción. Szerinte a kérdést Tarlós István idején már eldöntötték, a pénzt akkor adja oda a kormány, ha helyreállítják a felújítást megelőző forgalmi helyzetet. Arról is beszélt, hogy tarthatatlannak gondolja, hogy ha a kormányinfó után vissza akar menni Budára a Karmelita kolostorba, és nem engednék át kormányzati járművel a Lánchídon, akkor az Erzsébet hídig kellene kerülnie.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 13:09

Beengedés

A Népszava újságírója a Kormányinfóra be nem engedett Gulyás Balázs nevében kérdezi azt, hogy a Magyar Fórumot képviselő Medveczky Attilát milyen alapon engedik be, amikor lapja nem szerepel a regisztrált sajtótermékek közt és védjegybitorlási eljárás van folyamatban vele szemben. A miniszter szerint neki nem kell semmit hozzátennie ahhoz, hogy a kérdező egy másik újságírót „sérteget”.

Frissítés: később Medveczky Attila kérdései előtt arról beszélt, hogy lapja törvényesen működik és nincs vele szemben NAV-eljárás.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 13:04

Magyarország nevében

A Népszava arról kérdezi Gulyást, hogy az EU-ban betiltott orosz RT-nek Dúró Dóra, a Mi Hazánk alelnöke Magyarország nevében nyilatkozott. Szerinte ez ugyanolyan, mint amikor baloldali képviselők Magyarország nevében nyilatkoznak a Politicón.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 13:01

Csak

Milyen társadalmi érdek fűződött ahhoz, hogy kegyelmet adjanak Budaházy Györgynek? – kérdezi a Népszava a minisztert. Gulyás szerint a köztársasági elnöki kegyelemnél nincs indoklási kötelezettség, és megerősítette korábbi véleményét, miszerint az igazságszolgáltatás leszerepelt ebben az ügyben.

Hozzátette, hogy minden kegyelmi kérvény esetén van egy protokoll szerinti eljárás, ha bármilyen közbiztonságot veszélyeztető szempont felmerül, akkor nem ellenjegyzi az igazságügyi miniszter a kegyelmet.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 12:59

Elképzelhetetlen Pintér nyugdíjazása

Gulyás Gergelyt arról kérdezi a Telex, hogy ebben a ciklusban megtörténhet-e Pintér Sándor nyugdíjazása, vagy kitölti a hivatali idejét. Gulyás Gergely elképzelhetetlennek tartja, hogy a kormány legjobb kondícióban lévő tagja távozzon. Azt a felvetést is álhírnek tartja, hogy Orbán Balázsból külügyminiszter lehet.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 12:55

Személyes vélemény

A világon alig található olyan, miniszterelnöki vagy köztársasági elnöki hivatalnak otthont adó épület, ahol a falat bárki megfoghatja, ha ezt valaki a Fehér Háznál megpróbálná, nem könnygázzal fújják le, hanem lelövik azonnal – állítja Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ne haragudjon az újságíró, hogy személyes véleményével terheli a várbeli intézkedések elkordonozásával kapcsolatban.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 12:52

Tinédzserként nem gondolta

Gulyást arról kérdezik, látta-e a május 3-i tüntetésen a Karmelitánál készült felvételeket, és milyen érzés volt azt látni, hogy jellemzően tinédzsereket lefújnak könnygázzal? A miniszter szerint azt rossz érzés látni, hogy a tinédzserek nem tartják be a jogszabályokat. Ő tinédzserként nem gondolt arra, hogy építési területre be kellene törnie, rendőrökkel kellene szembe szegülnie, de az akkor hatalmon lévők szerinte tüntetők szemét lövették ki. Ahhoz képest ma egy liberális jogállam van.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 12:49

Mészáros gyarapodása

Arra a kérdésre, hogy szerinte mi állhat Mészáros Lőrinc egy év alatt 180 milliárd forintos vagyongyarapodása mögött, Gulyás Gergely azt mondta, valaki írt egy ilyen cikket, de a hír vagy igaz, vagy nem.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 12:47

A Fidesz jelöltje

A Telex arról kérdezi a minisztert, hogy a Fidesz mikor jelenti be főpolgármester-jelöltjét. Amikor az elnökség dönt erről – hangzik a válasz. Gulyás, aki korábban volt a Fidesz elnökségének tagja, azt mondta, ha most is az lenne, akkor legkésőbb szeptemberben döntenének erről. Szentkirályi Alexandrát arról kérdezi az újságíró, hogy kapott-e olyan megkeresést a Fidesztől, hogy ő legyen a főpolgármester-jelölt. Azt mondta, nem volt ilyen beszélgetés, de nagyon elégedett a jelenlegi pozíciójával. Nincs napirenden a kérdés, mondja, nem is gondolkodott még ezen.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 12:38

Elengedik az embercsempészeket

Az RTL következő kérdése arra vonatkozik, hogy rendeletet fogadtak el az embercsempészetért elítéltek reintegrációs őrizetéről, melynek keretében szabadon lehet engedni őket azzal a feltétellel, hogy 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Gulyás szerint meg kellett oldani azt a problémát, hogy a magyar adóforintokból a külföldi embercsempészeket itt tartjuk börtönben, ez elég drága és nagyon sok, több száz emberről van szó. Ezért úgy gondolják, hogy amikor más bűncselekmény nem merül fel, csak ez szolgált az elítélés alapjául, akkor nem a magyar állam kötelessége kifizetni az ellátásukat, miközben túlzsúfoltak a börtönök. A belügyminisztérium szavatolni tudja, hogy minden esetben elhagyják az országot, állítja a miniszter. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 12:34

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz

Az RTL a turistabuszos szolgáltatók áfacsökkentéséről kérdezi a minisztert, miért pont ebben a szektorban vezették be és mit várnak tőle, a jegyárak csökkentését vagy a cégek terheinek enyhítését? Gulyás Gergely szerint sokan vélelmezték, hogy jelentős volt a szürkegazdaság aránya, ezért bevezetik, hogy csak kártyával lehet fizetni, cserébe csökkentették 5 százalékra az ÁFA-t, amihez 4 százalékos turisztikai hozzájárulás jár, így az eddig 27 százalékos adó 9-re csökken. Ezt korábban szerinte alapvető élelmiszerektől az éttermekig több helyen megtették, ha szigorítást vezetnek be, akkor enyhítés is indokolt. A terület kifehéredésével szerinte a magyar állam nem fog jelentős bevételektől elesni.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 12:28

A legnehezebb kérdés

Az Inforádió kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, az egyik legnehezebb kérdés a költségvetésben, hogy milyen energiaárakkal tudnak számolni. Miután vannak lekötések, van, ahol tudnak előre számolni és van, ahol nem. Egy intervallumon belül számolják a gáz és az áram árát, május 20-ig ez megismerhető lesz. Lényegesen alacsonyabb árral tudnak számolni, mint az idei évre – árulta el.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 12:23

Vizsgálják Gálvölgyi János esetét

Gulyást arról kérdezi az ATV riportere, hogy Gálvölgyi Jánoshoz nem ért ki a mentő, a családja vitte kórházba. A miniszter jobbulást kívánt a színésznek és elmondta, hogy a konkrét eset kapcsán felvilágosítást kért a mentőszolgálattól, zajlik az ügynek a vizsgálata, ennek eredményét nyilvánosságra fogják hozni. Az a kérdés, hogy hibázott-e a mentésirányító akkor, amikor a tünetek alapján nem az azonnali riasztási kategóriába sorolta az esetet. Bármilyen intézkedéssel megvárják a vizsgálat eredményét.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. május 11. - 12:18

Ezért lett Böröndi vezérkari főnök

Azzal kapcsolatban, hogy nyilvánosságra kerültek a Böröndi Gábor által a magyar hadsereg állapotáról megfogalmazott kritikák, Gulyás Gergely azt mondta, ezen vélemények miatt támogatták, hogy ő legyen a vezérkari főnök. Arra van szükség, hogy a hadsereget alapvetően átalakítsák, ezért maximálisan támogatják a komoly, jelentős változásokat.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#költségvetés#kormányülés#orbán viktor#gulyás gergely#Szentkirályi Alexandra

Címlapról ajánljuk