Belföld

Ismét kordont bontott a Karmelitánál a Momentum és Hadházy Ákos

rtl.hurtl.hu

2023. május 9. 7:42

Kedden reggel ismét lebontották az Orbán Viktor kormányfő munkahelye elé húzott kordonokat a Momentum politikusai, valamint Hadházy Ákos független képviselő.

Cikkünk frissül.

Ismét elbontotta a Momentum képviselőcsoportja, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Karmelita kolostor elé felhúzott kordonokat – derült ki a frakció Facebook-oldalára feltöltött videóból.

Az aktivisták ráültek a kerítésekre, hogy ne tudják gyorsan visszaállítani a korábbi állapotot. Állításuk szerint egész nap a helyszínen maradnak és őrizni fogják a kordonokat. A rendőrök kezdetben nem léptek közbe, így az ellenzéki politikusok már kitűzték a Karmelita ajtajára hétpontos követelésüket is. 

Ismét kordont bont a Karmelitánál a Momentum és Hadházy Ákos


„Nem a kerítés lebontása a cél, hanem a jogállam felépítése” – mondta Hadházy Ákos, aki ismertette a hét pontot. 

A tüntetők hétpontos követelése

1) Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását! Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.

2) Az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.

3) Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!

4) Fel kell számolni a kormányzati körökből szervezett korrupciót! A hazai és európai uniós forrásokat lenyúló tolvajokat vonják felelősségre! Hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!

5) A sztrájkjog alapjog! Követeljük a megcsorbított munkavállalói jogok visszaállítását és a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását!

6) A Fidesz által megszállt, eredeti rendeltetésük szerint a kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek függetlenségét helyre kell állítani! Ezen intézményeket a pártkáderektől meg kell szabadítani.

7) A természeti környezetünk és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát!

Tompos Márton, a Momentum szóvivője azt mondta, hogy a kordon a „hazugság” szimbóluma, azt jelképezi, hogy a hatalom elzárkózik és nem hajlandó együttműködni a társadalom különböző csoportjaival. Ez nem mehet így tovább, hogy így bánnak a pedagógusokkal, a postásokkal, a katonákkal – fogalmazott. 

A rendőrség a Színház utcában áll sorfalat, 8 óra körül pedig elkezdték igazoltatni a helyszínen lévőket rongálás gyanújára hivatkozva.

Az egyenruhások ezután visszaálltak a Karmelita elé, több tucat rendőr védi az épületet.

Ismét kordont bontott a Karmelitánál a Momentum és Hadházy Ákos

Orbán Viktor miniszterelnök az épület másik oldaláról ment be munkahelyére, az érkező Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt, hogy szánalmasnak tartja az ellenzéki képviselők akcióját.

Ismét kordont bontott a Karmelitánál a Momentum és Hadházy Ákos

Március 14. óta több alkalommal is elbontották már a kerítéseket a Karmelitánál, a pedagógusok tüntetésén pedig a rendőrség könnygázt is bevetett a tömegoszlatás során. 


Nyitókép: Momentum Facebook-oldala

#Belföld#Karmelita#momentum#kordonbontás#hadházy ákos

Címlapról ajánljuk