Belföld

Önt is őrületbe kergetik mostanában a műanyagkupakok?

Dévai LászlóDévai László

2023. május 6. 11:08

Az elmúlt hónapokban több üdítőnél már csak új, rögzített kupakkal ellátott palackot lehet kapni. Az új kupak jót tesz a bolygónak, de sokan nincsenek kibékülve vele. Pedig lassan nem lesz másmilyen. 

A Coca Cola Magyarország tavaly december közepén közölte: magújulnak a már jól megszokott kupakjaik. Nem csak konkrétan a Coca Coláról van szó, hanem minden általuk gyártott termékről. A cég környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva változtatta meg a már megszokott kupakokat, közleményük szerint a hazai piacon elsőként álltak át erre a csomagolásra.

A koncepció lényege, hogy az új típusú kupakok rögzülnek a palackhoz, lecsavarás után pedig le lehet őket hajtani.

Ezzel a megoldással próbálják megkönnyíteni a felhasználók dolgát, hogy egyszerűen, egyben ki lehessen dobni a palackokat (kupakkal együtt) a szelektív hulladékgyűjtőkbe. Papíron mindenki jól jár: a sok műanyag nem tengődik külön a palackoktól, az újrahasznosítás egyszerűbb és hatékonyabb lesz, arról nem is beszélve, hogy az új rendszer másodlagos funkciója által az embereknek is könnyebb: nem hagyják el a kupakokat, így kevesebbszer fordul elő, hogy 

ki kell önteni vagy meg kell inni az összes üdítőt, mert eltűnt a kupak.

A változás nem tűnik nagy ügynek, de a Coca Cola azért kampányt indított, amiben bemutatták: hogyan kell inni az új kupakkal ellátott palackokból:


Magyarországon már nagyjából öt hónapja új, lehajtós kupakkal lehet kapni a Coca-Cola, a Sprite, a Fanta és a Kinley üdítőket, majd kicsivel később megújult a Fuzetea és a Cappy csomagolása is.

A sátán kupakja

A várakozásoknak megfelelően nem könnyű az átmenet, de arra talán maga a gyártó sem számított, hogy valóságos gyűlölethullám söpör végig majd a fogyasztókon. Az interneten többen kiakadtak az új kupakok miatt, sokan azt mondják, hogy azok használhatatlanok, és „zavarja őket az ivásban a rögzített kupak”. Emellett vannak, akik azzal sincsenek tisztában, hogy miért volt szükség a változtatásra.

Én ma vettem először ilyen kupakkal ellátott kólát, meg is lepődtem. Nem téptem le, de szerintem felesleges dolog volt ezt bevezetni.

Az Eurostat statisztikája szerint nem indokolatlan az újítás, ugyanis egy ember az Európai Unióban egy év alatt rengeteg műanyag hulladékot termel, majdnem 35 kilogrammot. Ennél már talán csak az a szomorúbb, hogy ennek a mennyiségnek csak kicsivel több mint a harmadát: 13 kilogrammot sikerült újrahasznosítani 2020-ban.

Mégis mik ezek a kupakok, amik miatt szentségel az egész ország?A Pénzcentrum is foglalkozott a témával, a portál megkereste a Coca-Cola Magyarországot, hogy megtudják: értesültek-e a fogyasztók kritikáival, és ha igen, visszatérnek-e a régi kupakok. A cég közölte, hogy hallják a kritikákat, az új csomagolással kapcsolatos észrevételeket pedig folyamatosan nyomon követik.

Tudjuk, hogy a rögzített kupak megfelelő használata során a fogyasztóknak évtizedes megszokásukon kell változtatniuk, ami időbe telik. Bízunk benne, hogy az új csomagolással idővel minden fogyasztónk elégedett lesz

– közölte a cég.

Az mindenesetre biztos, hogy nem fognak visszatérni a régi kupakok, ugyanis 2024-től az Európai Unióban csak ehhez hasonló, rögzített kupakos palackokat lehet majd forgalmazni, a Coca-Cola magyarán elébe ment ennek a döntésnek. A Coke egyébként a globális piacon is bevezette az új, rögzített kupakokat, a vélemények pedig nagyjából hasonlóak, mint idehaza.

A változás szele

Nagy, mondhatni mindent megváltoztató, csomagolást érintő változtatást már korábban is bemutatott a cég. 1978-ban váltották le a műanyag palackok a kólásüvegeket. Az új palackokat viszonylag hamar elfogadták az emberek, könnyű volt őket tárolni, nem törtek olyan könnyen és könnyebbek is voltak.

A műanyag palackokat végül 2009-be reformálta meg a Coca-Cola, ebben az évben mutatták be az Egyesült Államokban a teljes mértékben újrahasznosítható PET-palackokat, amelyeknek a 30 százaléka növényi származékból készült.

Nyitókép: George Frey / Bloomberg via Getty Images

#Belföld#coca cola#kupak#környezetvédelem

Címlapról ajánljuk