Belföld

Orbán Viktor: Átvert minket az Európai Bizottság

rtl.hurtl.hu

2023. május 5. 7:40

A miniszterelnök szerint Brüsszel hazudott, az ukrán gabona nem az éhezőknek ment, hanem spekulánsokhoz. Úgy vélte, az ukrán ellentámadás után letisztulnak majd a katonai lehetőségek, és kiderül, van-e lehetőség a békére.

„Aligha lesz ennek a háborúnak nyertese. Vesztesei lesznek, de nyertese nem” – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában az orosz-ukrán háborúról.

A miniszterelnök szerint ugyanis nem reális, hogy az oroszok majd ölbe tett kézzel nézik, hogy legyőzik őket katonailag. Éppen ezért arra számít, hogy iszonyatos pusztítás várható, Ukrajnát a földdel teszik egyenlővé, az áldozatok száma pedig óriási ütemben nő majd. 

Itt a saját országunkban egy másik ország háborús kampányt folytat az utcákon, és ezt a magyar törvények lehetővé teszik. Ezen is el kell gondolkodnunk 

– jegyezte meg Orbán Viktor az amerikai nagykövetség által indított plakátkampányra utalva. A külképviselet ugyanis „ruszkik haza” feliratú óriásplakátokat jelentetett meg szerte az országban.

A miniszterelnök azt mondta, rengeteg üzleti érdek hajtja a háborút, ilyennek tekinti például a fegyverkereskedelmet és a csempészetet is, ráadásul szerinte az üzletemberek is nyerészkedni akarnak, példaként Soros Györgyöt említette. Úgy vélte, Oroszország nyersanyagkészletét is megpróbálták megszerezni Borisz Jelcin elnök idején, de ezeket a kísérleteteket Vlagyimir Putyin megakadályozta.  

A pápa és a béke

A pápalátogatásról szólva azt mondta, hogy az ország más állapotba került erre a három napra. „A Vatikán elszánta magát, és mozgósítani fogja az erejét, a kapcsolatait és befolyását, és megpróbál gátat vetni a vérontásnak. A pápa is elmondta, hogy készen áll egy békemisszióra” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint „az amerikai befolyás nem hagy teret a béke hangjának”. (Ukrajna a napokban tagadta, hogy béketárgyalások kezdődnek a felek között.)

Ha túl leszünk ezen az ukrán offenzíván, ellentámadáson, akkor letisztul a helyzet, mindenki számára egyértelművé válik, hogy milyen katonai lehetőségek maradnak. Ez az utolsó esélye az ukrán félnek, ha ezt a golyót kilövik, akkor nagyobb esélye lehet a békének is – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az ukrán béke azért is fontos, mert a háborúban magyarok is meghalnak, ráadásul a hazai gazdaság is akkor lehet sikeres, ha a szomszédos állam is az.

Szerinte átverték Magyarországot Brüsszelben

Mi egy jóindulatú nép vagyunk. Ötször átvertek minket és hatodjára is hagytuk magunkat – mondta a gabonamegállapodásról szólva. Annyiszor átvert már minket az Európai Bizottság, hogy gondolnunk kellett volna arra, hogy megint ez lesz – tette hozzá. 

A miniszterelnök szerint ugyanis a gabona nem az éhezőkhöz ment, hanem spekulánsokhoz került, akik idehozták az árut Közép-Európába, és leverték az árakat. 

Szerinte csak az mentette meg a helyzetet, hogy a lengyelek vezetésével elérték Brüsszelben, hogy ne lehessen behozni az ukrán gabonát.

Úgy vélte, az Európai Bizottság akkor is hazudik, amikor pénzről van szó, így nem hiszi, hogy a gazdák megkapják a Brüsszel által ígért százmillió eurós támogatást. 

A rezsivédelemről szólva azt mondta, hogy 7 milliárd euró helyett 17 milliárd eurót kellett költeni az ország gázszámlájára, ha pedig megszüntették volna a támogatásokat, akkor milliószámra mentek volna tönkre az emberek. „Még mindig képesek vagyunk fenntartani a rezsivédett árakat, a családoknak nem kell aggódniuk. Ez a legjobb hír, amit a háború rossz hírei mellett tudok mondani” – fogalmazott. 

Orbán Viktor elismerte, hogy Magyarország a tőzsdei árakhoz képest két hónapos csúszásban vásárolja a nyersanyagot, szerinte erre azért van szükség, hogy az árváltozásokra fel tudjon készülni a hazai politika. Arra számít, hogy a tározók feltöltése hamarosan elindul Európában, ami ismét megemeli a gáz tőzsdei árát. 

A kormányfő szerint az Európai Unió arra törekszik, hogy kötelezően előírja a közös külpolitikát, és meg akarja szüntetni a tagállamok vétójogát az egyes ügyekben. Úgy vélte, ez ellentétes a magyar érdekekkel, ki kell állni a nemzetállamok mellett.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI

#Belföld#kossuth rádió#interjú#orbán viktor

Címlapról ajánljuk