Belföld

Szijjártó Péter a CNN-nek: Sértegetnek minket

rtl.hurtl.hu

2023. május 4. 8:29

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a CNN világhírű műsorvezetője, Richard Quest kérdezte korrupcióról, orosz agresszióról és vallásról. 

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a CNN világhírű műsorvezetőjének, Richard Questnek adott interjút. A beszélgetés elején az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború volt a téma, amivel kapcsolatban Szijjártó megjegyezte, hogy egyebek közt az infláció miatt Magyarország már így is magas árat fizetett érte.

Arra Szijjártó Péter nem tért ki, hogy a drágulás már a háború előtt megkezdődött, ezért is vezették be az árstopokat már azelőtt, hogy Oroszország lerohanta volna Ukrajnát.

Szijjártó Péter az érdemeket sorolva megjegyezte, hogy Magyarország több mint egymillió menekültet fogadott be. Ez azonban nincs egészen így. Tény, hogy ennél is többen lépték át a határt, de az Ukrajnából menekülők zöme nem maradt Magyarországon, a friss rendőrségi adatok szerint 

30 ezer ember kapott ideiglenes védelmet, és mindössze 116 ezer ember kapott ideiglenes tartózkodási engedélyt.

„Ők sértegetnek minket”

Szijjártó Péter a magyar kormány antidemokratikus lépéseit pedzegető újságcikkekre azt mondta:

Ők sértegetnek minket. Folyamatosan sértegetnek minket, Richard, meg kell mondanom.

Szerinte az a problémája sokaknak, hogy Magyarországon jobboldali, mainstream-ellenes és hazafias kormány van, ami szembe megy a liberális fősodorral, miközben a kormány sikeres. Ez utóbbit Szijjártó mindössze azzal támasztotta alá, hogy négyszer is választást tudtak nyerni.

Richard Quest azon felvetésére, hogy az EBESZ szerint nem biztosítottak az egyenlő feltételek a választáson induló politikai pártoknak, Szijjártó Péter azt mondta:

Amikor egy liberális párt nyer választást, minden tisztességes volt, minden rendben volt, minden tiszta volt, minden átlátható volt. Tehát ez egyértelműen egy politikailag elfogult nyilatkozat.

Arról azonban Szijjártó Péter nem beszélt, hogy a Fidesz a 2010-es választási győzelem után többször módosította a választási rendszert, többségi irányba tolva el azt, ami az olyan pártoknak kedvez, amelyek nem szövetségben, hanem egyedül indulnak a voksoláson.

Később a rendszerszintű korrupció is szóba került, ami Szijjártó Péter szerint azért nem létezik, mert vannak külföldi befektetések Magyarországon.

A külgazdasági és külügyminiszter az ugandai melegellenes törvényről is kapott kérdést, ott ugyanis akár halállal is büntethetnék azt, aki ilyen típusú kapcsolatban él, majd arról kérdezte őt Richard Quest, mire gondolt, amikor arról beszélt, hogy „istentelen ideológiák fenyegetik a fiatalokat”.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy sokan retrográd dolognak tartják a vallásosságot és szerinte a kereszténység most a legüldözöttebb a Földön.


Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

 

#Belföld#szijjártó péter#richard quest#interjú#cnn#orosz-ukrán háború#korrupció

Címlapról ajánljuk