Belföld

A fideszes orvos-politikusok nem léptek vissza az orvosi kamarába

rtl.hurtl.hu

2023. május 4. 8:44

A három fideszes orvos megszavazta a kötelező kamarai tagságról szóló törvénymódosítást.

Miután a parlament február 28-án eltörölte a kötelező kamarai tagságot, több orvos is visszalépett, de nem a fidesz frakcióban ülő orvosok, írja a 24.hu. A lap szerette volna megtudni a parlamentben ülő, fideszes orvos-politikusoktól, hogy ők visszeléptek-e a kamarába.

A Fidesz parlamenti frakciójában három orvos is van, Pesti Imre, Molnár Ágnes és Mészáros Lajos, mindhármukat megkeresték azzal a kérdéssel, hogy visszaléptek-e a kamarába, valamint ugyanezzel a kérdéssel megkeresték a jelenleg is praktizáló győri polgármestert, Dézsi Csabát is. A Fidesz végül központilag válaszolt a megkeresésekre:

A frakció egyetlen orvos tagja sem lépett vissza a kamarába, mivel »a Magyar Orvosi Kamara visszaélt a hatalmával, amikor a kamarai tagság felfüggesztésével fenyegette az orvosokat és arra akarta őket rávenni, hogy esküjüket félretéve korlátozzák a betegek egészségügyi ellátását«.

Pesti Imre a kamarai tagságról szóló parlamenti vitában fel is szólalt, elmondta, hogy ő maga személyesen is támogatja ezt a törvényjavaslatot, és kérte a társait, hogy szintén támogassák, hogy „a betegek egészségét veszélyeztető kamarai álláspontot szüntessék meg”.

Dézsi Csaba győri polgármester pedig úgy fogalmazott:

Én már három éve javasoltam a kötelező kamarai tagság eltörlését, amikor Kincses Gyuláék átvették az orvosi kamara vezetését. Most sem lett jobb a helyzet, mivel a konfliktus keresése jobban foglalkoztatja a kamarát, mint a probléma megoldása

– magyarázta Dézsi a 24.hu-nak.

Nyitókép: illusztráció – Lakatos Péter / MTI

#Belföld#orvosi kamara#fidesz#orvos#visszalép

Címlapról ajánljuk