Belföld

Jó lesz vigyázni, anyamedve és bocsa mászkál Nógrádban, lakott terület közelében

rtl.hurtl.hu

2023. május 3. 21:11

A túrázók, gombázók fokozott figyelemét kérik a polgármesterek.

Anyamedve és kétéves bocsa kóborol Nógrád vármegyében, Lucfalva határában – közölte elsőként a település polgármestere hétfőn a Facebookon.

Másnap a szomszédos Sóshartyán polgármestere, Tóth Gabriella is figyelmeztetést adott ki. Bejegyzésében azt írta, hogy mivel Lucfalva és Sóshartyán külterülete határos, a medvék átmehetnek oda is, ezért mindenkit óvatosságra kért, különösen a gombaszezon miatt.


Mint később kiderült, a medvéket vadkamera is rögzítette. A Nógrád vármegyei rendőr-főkapitányság a Telex megkeresésére elmondta, hogy hozzájuk nem érkezett medveészleléssel kapcsolatos bejelentés. Hozzátették, amennyiben hatóságukhoz ilyen tárgyú bejelentés érkezik, haladéktalanul tájékoztatják a megyei fővadászt, aki megteszi a szükséges intézkedéseket.

Március elején is történt hasonló eset, amikor barnamedvét észleltek a Borsod megyei Boldva környékén. Az RTL Híradó is beszámolója szerint az állat lábnyomait fedezték fel a Sajó partján, az Aggteleki Nemzeti Park tájékoztatása alapján a folyó területe gyakori útvonala az országban felbukkanó medvéknek.


Nyitókép (illusztráció): Frank van Manen / The United States Geological Survey via AP

#Belföld#nógrád#vármegye#medve#medvebocs#figyelmeztetés

Címlapról ajánljuk