Itt az új egészségügyi törvénycsomag, szigorítják a plasztikai beavatkozásokatA parlament fideszes többsége elfogadta azt az egészségügyi törvénycsomagot, amely hat állami kórházat, illetve a hozzájuk tartozó ingatlanokat adja az egyetemeket fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak.
Belföld

Itt az új egészségügyi törvénycsomag, szigorítják a plasztikai beavatkozásokat

rtl.hurtl.hu

2023. május 3. 17:13

A parlament fideszes többsége elfogadta azt az egészségügyi törvénycsomagot, amely hat állami kórházat, illetve a hozzájuk tartozó ingatlanokat adja az egyetemeket fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, egy márciusi törvényjavaslat szerint a kormány hat vidéki kórházat és azok 25 ingatlanát egyetemi vagyonkezelő alapítványoknak passzolná át. Az egyetemek a fenntartói joggal az ingó és ingatlan vagyonelemeket ingyenesen kapják meg, az esetleges adósságokkal és terhekkel együtt. 

Az akkori tervezet szerint a

  • a Debreceni Egyetem Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítványa kapná meg a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházat,
  • a Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetemért Alapítványa kapná meg a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházát,
  • a Pécsi Tudományegyetem Universitas Quinqueecclesiensis Alapítványa kapná meg a Komlói Egészségcentrumot, a Mohácsi Kórházat, a Szigetvári Kórházat és a Siklósi Kórházat.

Az Országgyűlés 132 igen, 47 nem és 11 tartózkodás mellett szerdán elfogadta az egészségügyi törvénycsomagot, amely keretében július elsején meg is történik a hat állami kórház fenntartóváltása. A csomag emellett egy sor másik változást hoz az egészségügyben, de lesz olyan intézkedés, amely csak novembertől vagy jövő januártól lép érvénybe. A hvg.hu összeszedte a fontosabb változtatásokat:

  • Hat eddig állami fenntartású kórház és azok 25 ingatlana kerül vagyonkezelő alapítványokhoz.
  • Több egészségügyi tevékenységnél is betiltják az egyéni vállalkozói formát.
  • Az elhunytak halottvizsgálatát ezután mentőtiszt is elvégezheti.
  • 18 év alattinak tilos lesz vízipipát eladni, illetve használatra bocsátani.
  • Lehetőség lesz onkológiai betegségek esetén ivarsejtek lefagyasztására.
  • Szigorítják a ráncfeltöltés, ajakfeltöltés, botoxkezelés és egyéb plasztikai eljárásokat.

Nyitókép: Pixabay

 

#Belföld#állami kórház#vagyonkezelő alapítvány#egészségügyi#törvénycsomag#elfogadás#parlament

Címlapról ajánljuk