Belföld

Kis-Bolsonaro, bukott osztrák belügyminiszter – komoly sztárokat vonultat fel a Budapestre hozott populista dzsembori

rtl.hurtl.hu

2023. május 2. 16:40

A brazil elnök fiától az osztrák szélsőjobb vezetőjéig Budapestre tart a nemzetközi jobboldal a Bálnába előadni.

Május 4-én és 5-én a Bálnában rendezik meg a második magyarországi CPAC-t, vagy ahogyan a magyarországi szervező Alapjogokért Központ nevezi, „a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi dzsemboriját”.

A populista politikusok egyik legnagyobb seregszemlén a fellépők neve már nyilvános, és a hvg.hu szemezgetett közülük. Az egyik legnagyobb név Matt Schlapp amerikai politikai aktivista, a CPAC elnöke. Őt

nemrég azzal vádolta meg az egyik republikánus kampányban dolgozó férfi, hogy szexuálisan molesztálta őt.

A karrierének csúcspontja volt, hogy a Bush-elnökség alatt politikai igazgatóként adott tanácsokat az elnöknek, Dick Cheney alelnöknek és a kabinet egyéb tagjainak.

Budapestre jön továbbá Eduardo Bolsonaro, Brazília korábbi elnökének, Jair Bolsonarónak a fia, korábbi washingtoni nagykövet. Utóbbi posztját annak köszönhette, hogy az apja kinevezte. Azt érdemes még róla tudni, hogy szoros kapcsolatot ápol az amerikai szélsőjobbal.

Jóval kevesebbet kell utaznia a fenti szereplőknél az osztrák Herbert Kicklnek, a szélsőjobboldali FPÖ vezetőjének. Ő az első Kurz-kormány idején belügyminiszter volt, amíg az Ibiza-botrányba bele nem bukott. 2019 óta vezeti az FPÖ-t, migránsellenes és vírusszkeptikus, Orbán Viktort pedig csodás embernek tartja.

Jön még Paul Gosar amerikai kongresszusi képviselő is, aki támogatja az Oath Keepers nevű szélsőjobboldali milíciát, amelynek tagjai részt vettek a Capitolium ostromában. Továbbá Barry Moore, „Alabama állam magyar szemléletű republikánus képviselője” és Anders Vistisen dán EP-képviselő, a genderpropaganda ősellensége.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Matt Schlapp, az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) elnöke az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

#Belföld#cpac#bálna#populista#Matt Schlapp#Alapjogokért Központ

Címlapról ajánljuk