Belföld

Szombaton találkozik Ferenc pápa a Röszkénél másfél évig fogva tartott keresztény iráni menekülttel

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 28. 14:04

Abouzar Soltani és kisfia 553 napon töltött törvénytelen fogságban a röszkei tranzitzónában, velük és más menekültekkel is találkozik látogatása második napján a szentatya.

Magyarországi látogatása második napján, szombaton hajléktalanokkal, szegényekkel és menekültekkel találkozik Budapesten Ferenc pápa, írja a BBC. A hivatalos pápai program részeként a katolikus egyház vezetője Ukrajnából, Afganisztánból, Szudánból, Iránból, Irakból és Pakisztánból érkezett menekültekkel beszélget majd, köztük azzal az Abouzar Soltanival is, aki kisfiával 553 napon töltött törvénytelen fogságban a röszkei tranzitzónában.

Mint arról az RTL Híradója is beszámolt, a keresztény vallása miatt hazájában üldözött iráni férfi és 12 éves fia 2018 decemberében lépték át a magyar határt Röszkénél. Az akkori szabályok értelmében a tranzitzónába kerültek, ahol másfél évig várakoztak. Ügyvédje szerint volt, hogy néhány napig enni sem kapott.


Az édesapa hiába kért menekültstátuszt, kérelmét többször visszautasították azzal, hogy a biztonságosnak ítélt Szerbián keresztül érkeztek. Az Európai Unió később a magyar hatóságok eljárását jogellenesnek minősítette. A férfit és kisfiát a Magyar Helsinki Bizottság képviselte az ügyben, és majdnem ezer nap után kapták meg a magyar menedékjogi védelmet.

Soltani és Ferenc pápa szombati találkozójának apropóján a BBC feleleveníti, hogy a magyar kormány külön keresztényvédelmi hivatalt működtet a világ üldözött keresztényeinek támogatására, miközben a pápa és a magyar kormány között a múltban a fő konfliktust az jelentette, hogy a pápa együttérzése a menekültek és menedékkérők iránt szemben állt a magyar kormány ellenséges magatartásával.

Nyitókép: helsinki.hu

#Belföld#pápalátogatás#ferenc pápa#menekült#röszke#tranzitzóna#iráni menekült#Abouzar Soltani

Címlapról ajánljuk