Belföld

Átlátszó: videó bizonyítja, hogy Ukrajnának szánt katonai helikopterek indultak a győri reptérről

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 10:52

A Honvédelmi Minisztérium korábban azt állította, hogy nem engedik át a magyar légtéren az Ukrajnának szánt helikoptereket.

A győri reptéren keresztül szállítottak katonai helikoptereket az ukrán határőrségnek – írja az Átlátszó az Időkép webkamerájának felvételei alapján.

A február 13-án és 14-én készült képsorok szerint három, az Ukrán Állami Határőrszolgálat felségjelzéseit viselő könnyű katonai helikopter, Fennec Eurocopterek érkeztek a Győr-Pér repülőtérre, majd csaknem 10 órás várakozás és karbantartás után tovább haladtak.

A Militarnyi nevű, katonai témákkal foglalkozó hírportál alig egy nappal a felvételek rögzítése előtt fotókat közölt arról, hogy folyamatban van a helikopterek szállítása Ukrajnába, februárban egy korábbi megegyezés alapján Franciaország 55 darab H125M-es helikoptert szállítását kezdte meg.

A helikopterek típusa és festése azonos lehet a győri reptéren megörökített gépekével.

A Honvédelmi Minisztérium korábban azt állította, hogy nem engedik át a magyar légtéren az Ukrajnának szánt helikoptereket. A kiszivárgott Pentagon-iratokra hivatkozva nemrégiben a Politico is megírta, hogy Magyarország titokban megengedheti a szövetségeseinek, hogy az általuk adományozott fegyvereket Ukrajnába szállítsák. A horvát kormány február végén jelentette be, hogy 14 darab Mi-8-as katonai helikoptert adna Ukrajnának, az Átlátszó szerint ezekre utalt által a brüsszeli lap hírszerzési jelentés.

Egyelőre nem tudni, átadták-e a horvát gépeket, valamint azt sem, áthaladtak-e hazánk légterén.

A lap szerint a Radarbox archívuma alapján bizonyítható, hogy kanadai és amerikai gépek Budapestről és a Honvédség pápai repülőteréről szállítottak rakományt Rzeszówba, az ukrajnai fegyverszállítmányok fő elosztó központjába.

Az archívum elmúlt hónapokban 22 olyan katonai missziót rögzített, amely Magyarországot is érinti.

Mint írják, a Rzeszówba haladó katonai gépek nemcsak a magyar légtérben fordultak meg, hanem repülőtereket is igénybe vették, idén április 18-án például a kanadai légierő egyik gépe közvetlenül Budapestről szállított rakományt a városba.

Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: Időkép

#Belföld#ukrajna#fegyverszállítás#helikopter#magyarország#magyar#légtér

Címlapról ajánljuk