Belföld

A norvégok nem, a svájciak belementek, hogy egyetlen forint támogatás sorsáról se döntsenek a kormánytól független civilek

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 7:57

De a programok költségeit csak akkor térítik meg, ha a kiadásokat ellenőrizték. Szabálytalanság gyanúja esetén pedig lehetőség lesz a kifizetések leállítására.

Csaknem 34 milliárd forint támogatást küld Svájc a következő években Magyarországra, amiért cserébe nagymértékben részesül az uniós közös piac előnyeiből. Hasonló módon segíti a keleti EU-tagállamokat Norvégia is, amely elkülönített volna egy kisebb összeget civil szervezetek támogatására, de ragaszkodott ahhoz, hogy ezt kormányfüggetlen szervek kezeljék. Mivel azonban nem sikerült megállapodni arról a magyar kormánnyal, hogy kire bízzák a pénzt, a norvégok 2021-ben visszavonták a teljes támogatást, így 77 milliárd forinttól esett el hazánk.

Ám mint a 444 írja, a svájciak belementek abba, hogy egyetlen forint támogatás sorsáról se döntsenek a kormánytól független civilek. 

A portállal a svájci nagykövetség azt közölte: irodát nyitottak Budapesten, amely napi szinten figyelemmel kíséri a magyarországi fejleményeket, és ha nem tartják be a hatékony irányításra, a források megfelelő felhasználására, a tisztességes és nyílt versenyre vonatkozó alapelveket, akkor meghozhatják a „megfelelő intézkedéseket”.

A svájci pénzekből egyébként 6,5 milliárd forintot a vízhálózat korszerűsítésére, 5,2 milliárdot mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatására, 4,7 milliárdot energiahatékonysággal és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházásokra, 4,2 milliárdot kutatásra és innovációra, 4 milliárdot kisebbségekkel és hátrányos helyzetű csoportokkal kapcsolatos programokra, 3,6 milliárdot szakképzésre, 3,2 milliárdot egészségügyre és szociális védelemre, 800 milliót pedig az emberkereskedelem elleni küzdelemre fordítanak.

A svájciak szerint a költségeket csak azután térítik meg, hogy a kiadásokat ellenőrizték és jóváhagyták, ha pedig szabálytalanság gyanúja merül fel, lehetőség lesz a kifizetés leállítására.

Bulgáriában és Romániában ugyanakkor lesz civil alap, amit független szervezetekre bíznak, Lengyelországban pedig az önkormányzatok nagy részét tömörítő Lengyel Városok Szövetsége fogja irányítani a településfejlesztési programot.

Nyitókép: Ramberg / E+ / Getty Images

#Belföld#norvég alap#svájci alap#támogatás#civilek

Címlapról ajánljuk