Belföld

Közel hétmilliárdos támogatást ítélt meg a magyar kormány egy orosz eredetű cégnek, de az eredmény alig látszik

rtl.hurtl.hu

2023. március 7. 7:13

Nemrég bécsi lett a gazdagon jutalmazott cég.

Nem sokkal az orosz–ukrán háború kitörése után a magyar kormány 6 milliárd 767 millió forint állami támogatást ítélt meg egy orosz gyökerű kozmetikai cégnek, az Arnest Hungary Kft.-nek egy Miskolc melletti beruházásához. A kormányzati támogatásról Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval is egyeztetett, írja a 24.hu.

A külügyminisztérium alá tartozó beruházási ügynökség, a HIPA közleménye egy higiéniai és háztartási termékeket gyártó raktárcsarnok és üzem kialakításáról, 48,5 millió eurós beruházásról és 256 új munkahelyről szólt, emlékeztet a portál.

Az Arnest Group egy aeroszolos dobozokat előállító és töltő gyárat tervezett építeni Alsózsolcán. Alekszej Szagal, az Arnest csoport elnöke azt nyilatkozta: a várhatóan 2023 augusztusában elkészülő 16 ezer négyzetméteres, évi 300 millió darab terméket előállító üzemből szolgálják majd ki a nyugat-európai megrendeléseket, írja a 24.hu.

A portál érdeklődésére, hogy miként áll az építkezés, egyedül az alsózsolcai polgármesteri hivatal válaszolt: „azt gondoltuk, hogy a Miskolc melletti 5500 fős településen látványos változást jelent egy 17 milliárdos beruházás, de tévedtünk, vagy legalábbis semmi nyoma ennek” – írják.

„Külső szemlélő számára nagy változások nem látszanak, az Arnest ugyanis egy korábban itt működő vállalkozástól vette meg az ingatlant, tehát eddig is volt felépítmény a helyszínen, a cég a támogatást átalakításra, bővítésre kapta. Hogy ez miként áll, arról a polgármesteri hivatalnak nincs tudása, a válasz szerint” – teszik hozzá.

Időközben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítették a beruházást.

A lap megjegyzi: a Arnest Hungary Kft. cégpapírjaiban a közelmúltban nagy változás történt, az addigi orosz tulajdonost, az Arnest Groupot egy bécsi székhelyű cég, a Vesta Development Austria GmbH váltotta 2022 októberében.

Nyitókép: Szijjártó Péter  Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel 2017. január 23-án. Fotó: KKM/Szabó Árpád

#Belföld#támogatás#szijjáró péter#arnest#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk