Belföld

AP: Politikai jótétemény lesz Orbán Viktornak Ferenc pápa magyarországi látogatása

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 8:50

Az amerikai hírügynökség szerint az egyházfő Ukrajnának is gesztust tesz, a magyar kormány pedig igyekszik majd háttérbe szorítani a Ferenc pápával való nézetkülönbségeket.

Az amerikai AP hírügynökség szerint Ferenc pápa hétvégi magyarországi látogatásán a populista magyar kormány igyekszik majd háttérbe szorítani azokat a kérdéseket, így a bevándorlást vagy a kisebbségi jogokat, amelyekben nem egyeznek nézeteik az egyházfővel, és azokra a dolgokra összpontosítanak, amelyekben egyetértenek.

Pénteken kezdődő háromnapos látogatása során Ferenc pápa fogyatékossággal élő gyerekeket, menekülteket és szegényeket keres fel, de Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktorral is találkozik. Ez az AP szerint politikai értelemben véve áldás lesz a magyar miniszterelnök számára, akinek a migrációval, a háborúval vagy az LMBTQ emberek jogaival kapcsolatos nézetei szöges ellentétben állnak azzal, amit a pápa a marginalizáltak befogadásáról és elfogadásáról vagy Kijev támogatásáról vall.

Erdő Péter bíboros szerint a nézetkülönbségek nem fognak központi szerepet játszani a pápa látogatása során, ami a keresztény egység ünnepe lesz. Kifejezetten a magyar katolikus közösség és a magyar nép iránti szeretetből és odafigyelésből tesz nálunk látogatást – vélekedett.

A pápa Magyarországon egy görög katolikus templomot is meglátogat, amely ukrajnai menekültek segítésével foglalkozik. Ezzel Kijevnek tesz gesztust, amely régóta szorgalmazza az egyházfő ukrajnai látogatását. Matteo Bruni vatikáni szóvivő kiemelte, hogy a pápa csak pár száz kilométerre lesz az ukrán határtól, bizonyosan szólni fog majd a háború miatti fájdalomról és a megbékélés kereséséről.

Az AP azt írja, hogy míg a pápa kiállt Ukrajna mellett, Orbán Viktor visszautasította Kijev fegyverekkel való ellátását, és a Moszkva elleni uniós szankciók vétójával fenyegetett. A miniszterelnök a háborúval kapcsolatos álláspontját mégis úgy állítja be, mintha az egybeesne a Vatikánéval, azt hangoztatva, hogy a pápa mellett csak a magyar kormány szállt síkra a békéért.

Ferenc pápa vasárnap a közelgő magyarországi látogatásáról azt mondta, hogy az lehetőség lesz arra, hogy találkozzon egy számára oly kedves néppel és egyházzal. Emellett utazás lesz Európa közepére, amely felett a háború jeges szele fúj, és nem feledkezik meg az ukránokról, akiket továbbra is sújt ez a háború.

A Vakok Batthyány László Gyermekotthonának igazgatója, Inotay György az AP-nek azt mondta: a pápalátogatás az egyházfő elkötelezettségét tükrözi a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjai iránt.

Nyitókép: Vatican Media via Vatican Pool/Getty Images

#Belföld#ferenc pápa#pápalátogatás#orbán viktor#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk