Belföld

Novák Katalin spanyolul tanul a pápa miatt

rtl.hurtl.hu

2023. április 25. 17:24

A köztársasági elnöknek gyakorolnia kell a spanyol nyelvet ahhoz, hogy négyszemközt is tudjon beszélgetni Ferenc pápával, amikor az egyházfő Budapestre látogat. 

„Ami a pápalátogatásra való személyes felkészülésemet illeti: a nyilvánvaló előkészületeken túl igyekszem fejleszteni a spanyol tudásomat, hogy négyszemközt is tudjunk beszélni egymással” – mondta el Novák Katalin a Magyar Kurírnak adott interjújában.

A köztársasági elnök a katolikus hírportálnak felidézte, legutóbb a Vatikánban is az utolsó pillanatban mondták le a tolmács segítségét, hogy négyszemközt tudjanak beszélgetni. Hozzátette, az elmúlt hónapokban jobban előtérbe helyezte a nyelvtanulást.

A spanyol sorrendben a negyedik idegen nyelvem, gyakorolnom kell ahhoz, hogy megfelelően tudjam használni

– mondta a magyar államfő.

Az interjúban szóba került az Ukrajna elleni orosz háború is. Novák Katalin azt mondta, hogy egyet tud érteni a pápa húsvéti üzenetével, amelyben elítélte az orosz agressziót és kiállt az ukránok mellett, de nem feledkezett meg az orosz népről sem.

Szerintem ez egy bölcs, keresztényi hozzáállás, amit magunkra nézve is irányadónak kell tartanunk. Hiszen az orosz nép, az orosz kultúra, Oroszország tegnap is volt, ma is van és holnap is lesz

– fogalmazott Novák Katalin.

A köztársasági elnök szerint ha egyre több ország veszi ki a részét a konfliktusból, az nem szolgálja a békét. Azonban hozzátette azt is, hogy a háború szerinte nem érhet véget úgy, hogy „Oroszország eléri a maga elé tűzött céljait”.

Nem lehet, hogy ukrán területekről ne kelljen kivonulnia Oroszországnak

– szögezte le. 

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a pápa április 28-án érkezik meg Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A hivatalos program szerint a pápa még szombaton 25 perces beszélgetést folytat Novák Katalin köztársasági elnökkel, valamint Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Nyitókép: Vatikáni Média / MTI / Sándor-palota

#Belföld#novák katalin#ferenc pápa#látogatás#spanyol#nyelvtanulás

Címlapról ajánljuk