Belföld

Súlyos szabálytalanságokat talált a Kutyapárt gazdálkodásában az ÁSZ, de a Fidesznél is akadt hiányosság

rtl.hurtl.hu

2023. április 25. 15:46

Négy pártot vizsgált az Állami Számvivőszék.

Súlyos szabálytalanságokat talált az Állami Számvivőszék (ÁSZ) a Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és alapítványa, a Savköpő Menyét Alapítvány gazdálkodásában. A szervezet négy pártot, és a hozzájuk kapcsolódó pártalapítványokat vizsgálta: a Fidesznél és a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványnál is akadtak kisebb – jellemzően adminisztratív hiányosságok.

Az MKKP-nál gazdálkodási, valamint támogatások nyújtásával és az adományok elfogadásával kapcsolatos szabálytalanságokra leltek. Az ÁSZ a szabálytalanságokra vonatkozó megállapításai mellett javaslatokat tett a hiányosságok kezelésére, áll a közleményükben.

A Fideszhez hasonlóan a Momentumnál és pártalapítványánál, az Indítsuk Be Magyarországot Alapítványnál is csak kisebb, adminisztratív hiányosságokat talált a szerv. A KDNP esetében három területen tártak fel hiányosságokat. Ezek a számlarendre, a gazdasági műveletek könyvviteli rendszerben való késedelmes rögzítésére vonatkoztak. Megállapították továbbá, hogy a párt felügyelőbizottsága az ellenőrzött időszakban az Alapszabályban meghatározott, a gazdálkodás ellenőrzésére vonatkozó feladatait nem látta el

Az ellenőrzés a pártok és az általuk létrehozott pártalapítványok 2020-2021. évi gazdálkodásának törvényességét vizsgálta meg. A hivatal szerint a Kutyapárt 2020. és a 2021. évi pénzügyi kimutatásai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, a működéséhez a forrásokat, a költségvetésből jutatott és az egyéb támogatásokat, adományokat pedig nem szabályszerűen használták fel és számolták el.

Emellett a szervezet súlyos szabályozási és elszámolási hiányosságokat, illetve tiltott vagyoni hozzájárulás elfogadását állapította meg. A vizsgált időszakban a párt az alapítványától a jogszabályi tilalom ellenére fogadott el 5 613 424 Ft vagyoni hozzájárulást. A párt gazdálkodása több esetben nem különült el az általa létrehozott alapítványétól. Összesen tíz javaslatott tett az ÁSZ a párt elnökeinek.

Nyitókép: Mohai Balázs / MTI

#Belföld#mkkp#ász#szabálytalanság#alapítvány#fidesz#vizsgálat#momentum#kdnp

Címlapról ajánljuk