Belföld

Képgaléria: a dugómentes, bringával is járható Lánchídért tekertek 15 ezren a Föld napján

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 22. 19:38

Több ezren örömbicikliztek szombat délután, gyönyörű április időben Budapest főútvonalain és három hídján az I bike Budapest szombati rendezvényén, ami hagyományosan bringaemeléssel ért véget a Margitszigeten.

Csináljunk bringás várost Budapestből! Örömtekerés és demonstráció egy olyan Budapestért, ahol mindenki biciklire tud ülni. Mert ahol jó bringázni, ott jó élni.

– ezzel a mottóval hirdetett meg a Critical Mass Hungary, az I bike Budapest és a Magyar Kerékpárosklub 2023. április 22-re, a Föld napjára egy újabb biciklis felvonulást.

A biciklis menetet Désirée Bonis, a Holland Királyság magyarországi nagykövete indította útnak délután négykor a Hősök teréről. A biciklis tömeg az Andrássy út – József Attila utca – Lánchíd – Alagút – Alagút utca – Attila út – Döbrentei tér - Raoul Wallenberg rakpart – Valdemar és Nina Langlet rakpart – Petőfi híd – Közraktár u. – Salkaházi Sára rakpart – Jane Haining rakpart – Id. Antall J. rakpart – Margit híd – Schulek Frigyes sétány – Alsó-nagyrét útvonalat bejárva érkezett meg szép lassan a Margitszigetre hat és hét óra között.

A nagyréten a bringás felvonulások zárásaként már hagyományosnak számító bicikliemeléssel ért véget a felvonulás.


A szervezők szerint a felvonulásnak külön aktualitást ad a Lánchíd felújítása. A budapesti biciklis közösség azt szeretné ugyanis elérni, hogy a teljes felújítást követően dugómentes, bringával is járható legyen a Lánchíd, amin jelenleg csak a tömegközlekedési eszközök, taxik és kerékpárosok hajthatnak át, autók nem.

A Lánchíd sorsáról nyáron szavazhatnak majd a budapestiek, a Magyar Kerékpárosklub és más bringás szervezetek a híd autómentesnek maradását támogatják.

A szombati felvonuláson a szervezők adatai szerint mintegy 15 ezren vettek részt:

#Belföld#budapest#i bike budapest#biciklis felvonulás#képgaléria#lánchíd

Címlapról ajánljuk