Belföld

Keményen beleszállt a luxemburgi kormányfő az Orbán-kormányba

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 19:51

Xavier Bettel a kormány által „gyermekvédelminek” hívott törvény miatt kritizálta az Orbán-kormányt. Azt mondta, egyes politikusok a kisebbségek rovására akarnak szavazatokat nyerni, ez már megesett történelmünk folyamán.

Ha van valaki ebben a házban, aki azt gondolja, hogy valaki egy tévéműsortól, vagy egy daltól homoszexuális lesz, akkor nem értett meg semmit

– mondta Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán az AP szerint. A legnehezebb egy homoszexuális számára, hogy elfogadja önmagát. „Nem kérünk szánalmat, nem kérünk szolidaritást, nem kérünk együttérzést, csak tiszteletet” – tette hozzá a nyíltan meleg kormányfő.

A politikus beszédében kiállt az LMBTQ-jogokért és bírálta Magyarországot, mert korlátozni akarja a homoszexualitásról szóló vitákat az iskolákban és a médiában.

Bettel szerint a melegek megbélyegzése ellentétes azzal, amit az Európai Unió jelent: a nyitottságot és a toleranciát. Ugyanez a véleménye arról is, ha valaki azt mondja, hogy az ezekhez a közösségekhez tartozó emberek szexuális orientációja az oktatás, a kultúra és a média hatására formálódott.

A kormányfő szerint az Orbán-kormány nézetei nincsenek összhangban a többi uniós országéval. Megjegyezte, az EU-n kívül sok országban veszélyes lehet, ha vállalja azt, hogy meleg.

„Börtönbe kerülhetnék, életfogytiglani börtönbüntetéssel nézhetnék szembe. És hamarosan talán egy európai uniós tagállamban csak titokban beszélhetnék erről, mert azzal vádolnának, hogy perverz vagyok a fiatal generációra nézve” – mondta Bettel.

Szégyellem, hogy egyes politikusok a kisebbségek rovására akarnak szavazatokat nyerni, ez már megesett történelmünk folyamán

 – zárta szavait.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Xavier Bettel beszédéhez fűzött felszólalásában elmondta, hogy tisztelettel hallgatta a luxemburgi miniszterelnököt, amikor megtalált és vállalt homoszexuális önazonosságáról beszélt, és ezzel összefüggésben szót emelt a megbélyegzés ellen. Hozzátette azonban, hogy az eltérő meggyőződéssel, szexuális orientációval vagy politikai véleménnyel rendelkezőket nem szabadna megbélyegeznie.  

„Tisztelettel arra kérem, hogy valótlanságot állítva, a magyar gyermekvédelmi törvényt ne minősítse homofób törvénynek, mert a magyar gyermekvédelmi törvény egyetlenegy dologról szól, hogy lehet megvédeni a szülők gyermekek nevelésére vonatkozó elidegeníthetetlen jogát” – mondta Deutsch.

Az 50 éves Bettel 2013 decemberében lett Luxemburg miniszterelnöke, és nyolc évvel ezelőtt házasodott össze férjével. Két éve különösen kritikusan viszonyul Magyarországhoz, mióta az országgyűlés elfogadta a kormánypárti politikusok és a kormányközeli sajtó által „gyermekvédelmi törvényként” emlegetett jogszabályt, aminek értelmében a 18 éven aluliaknak tilos „megjeleníteni” és „népszerűsíteni” a homoszexualitást, az azonban azóta sem derült ki, hogy ez pontosan mit jelent.

Betiltották egyebek mellett az LMBTQ közösséget és a szivárványcsaládokat érő joghátrányokról szóló társadalmi célú hirdetéseket, és korlátozták az iskolai felvilágosító foglalkozásokat is, amiknek nagy szerepük van az iskolai erőszak visszaszorításában.

Nyitókép: Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök az Európai Parlament strasbourgi üléstermében az Európai Unió parlamentje létrejötte 70. évfordulójának ünnepségén 2022. november 22-én. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand.

#Belföld#xavier bettel#európai parlament#meleg#lmbtq#melegellenes törvény

Címlapról ajánljuk