Belföld

A farkast kilövő szabolcsi vadász nem írt semmiféle vallomást a Facebookon – viccből írt sztori söpört végig a médián

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 13:20

A szöveget viccből írta egy vadászati fórum adminisztrátora.

Napok óta a svájci farkas kilövése tartja lázban az embereket. A 2021-ben született farkas útját Svájctól egészen Magyarországig követték a természetvédők, közel 2000 kilométeren keresztül. A farkas nyakán lévő jeladó pontos adatokkal szolgált a vándorlásáról. Feltűnt a budai agglomerációban, átkelt a Dunán, és márciusban már a Bükkben kóborolt, amit a magyar szakemberek is végig tudtak követni. Esetéről a Fókusz készített riportot:

 

A felfokozott érdeklődés közepette a közösségi médiában is pörög több olyan szöveg is, amely állítólag a farkast kilövő vadász „vallomását” tartalmazza. 

Csakhogy a szöveg valójában nem vallomás, hanem csak viccből írta egy vadászati fórum adminisztrátora, aki a Lakmusznak azt is megírta, megdöbbenti az út, amit a szövege bejárt.

A szöveg április 16-án A vad és környezete Facebook-oldalon jelent meg egy hosszabb írás részeként. Az állítólagos vallomás szerint a vadász csak madárlesre indult, és nem ismerte fel, hogy farkassal találkozott. Azt hitte, hogy kutya, a nyakörvét levette, mert sebes volt a nyaka. A sebet lefertőtlenítette, a „kutyát” megetette kutyatáppal, majd az elszaladó állat nyakörvét le akarta mosni a folyóban, de véletlenül beleejtette. A szöveg ezután más csoportokba is átvándorolt, de még mindig rendőrségi vallomásként hivatkoztak rá. 

Április 17-én a Femcafe publikált egy cikket, aminek címe: Megszólalt a vadász, akit a svájci farkas kilövésével gyanúsítanak: A magaslesen ülve figyeltem fel egy szürke… A cikk ugyanazt a szöveget közli, mint ami egy nappal korábban a Facebookon már megjelent, ám forrásként nem rendőrségi vallomást említ, hanem azt állítja: „A nyíregyházi vadász, akit az állat lelövésével gyanúsítanak a Vadászat EVO – Hagyományok és haladás, beszélgetések a tábortűznél portál Facebook-csoportjában, egy posztban vallott az ügyről.”

A Femcafe cikkét többen is szemlézték, például a Hello Vidék is. Az állítólagos vallomásról beszámolt többek közt a HírTV is, pontos forrás megjelölése nélkül. A Magyar Hírlap is átvette a szöveget, ők az acnews.hu-ra hivatkozva. 

Ezekben a híradásokban közös, hogy egyáltalán nem jelzik, hogy nincs megerősítve az információ, miszerint valóban a feltételezett elkövető vallomásáról van szó. 

A Lakmusz az ORFK sajtóosztályán érdeklődött arról, hogy valóban a feltételezett elkövető vallomása szivárgott-e ki, ők azonban nem adtak további tájékoztatást. Tehát a a szöveg úgy terjedt el, hogy semmilyen bizonyíték nem volt arra, hogy valóban az állítólagos elkövető vallomásáról lenne szó. 

Kinyomozták, hogy a szöveg a Vadász Fórumon jelent meg április 15-én a „kéretik nem terjeszteni” kitétellel. A Lakmusz levélben kereste meg a poszt szerzőjét, aki megerősítette: valóban az ő szellemi terméke a szöveg, azt viccnek szánta.

Ez elég szomorú képet fest a közállapotokról, hogy ennyire hihető, hogy valaki egy ilyen abszurd mesével kíván kibújni a felelősség alól. Hozzátenném, valahol erre a jelenségre éleztem ki az írást, nem a farkaslövésre

 – írta a poszt szerzője a Lakmusznak.

Nyitókép: WWF Hungary / Facebook

#Belföld#farkas#vadász#fake news

Címlapról ajánljuk