Belföld

Az orosz nagykövet nagyon megdicsérte Orbán Viktort az otthoniaknak

rtl.hurtl.hu

2023. április 18. 6:59

Szép szavak tőle, amelyekhez hasonlókat a magyar kormány és azt ahhoz hű megmondóemberek is gyakran hangoztatnak.

Az Izvesztiának adott interjút Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, Oroszország budapesti nagykövete, amiben hosszasan dicsérte Magyarország Ukrajnával és a háborúhoz kötődő ügyekkel kapcsolatos álláspontját. Erről saját Facebook oldalán magyarul is beszámolt. A nagykövet erősen kezd, arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka annak, hogy Magyarország továbbra sem szállít fegyvert Ukrajnának azt mondta, hogy a magyar vezetés szerinte többször kijelentette, hogy nem kíván részt venni a „kollektív Nyugat” által szított konfliktusban.

Itt tisztában vannak azzal, hogy a folyamatos nyugati fegyver- és katonai felszerelések szállítása Ukrajnába, valamint a Kijevnek nyújtott katonai pénzügyi támogatás nem járul hozzá a konfliktus megoldásához, hanem csak súlyosbítja azt, és veszélyeztetheti Magyarország saját biztonságát

– mondta a nagykövet, majd elmondta azt a magyar kormány által is sokszor emlegetett narratívát, miszerint Magyarországot kívülről igyekeznek belerángatni a konfliktusba.

A nagykövet és a magyar kormány sem beszél azonban arról, hogy valójában az az ország, ami a legtöbb fegyvert szállítja Ukrajnába az Oroszország, tekintve, hogy megtámadták szomszédjukat.

A háborút, minden ellentétes híresztelés ellenére Oroszország robbantotta ki.

A nyugati országok ahhoz nyújtottak segítséget, hogy a megtámadott Ukrajna meg tudja védeni magát, így valójában egyetlen háborúpárti ország van csak, mégpedig Oroszország.

Az orosz nagykövet összefüggést látott a magyar álláspont és a kárpátaljai magyar kisebbség helyzete közt. Szerinte ugyanis, ha Budapest fegyverszállításokkal kapcsolatos elutasítása megváltozna, az könnyen az ottani helyzet eszkalálódásához vezetne.

Ez az álláspont azzal is összefügg, hogy meg akarja akadályozni az ukrajnai harci cselekmények átterjedését Kárpátaljára, ahol magyar nemzeti kisebbség él, amelynek védelmét Budapest külpolitikai prioritásainak egyikévé nyilvánította

– mondta a háborús agresszor ország nagykövete.

Az interjúban szóba került Finnország és Svédország NATO-csatlakozása is, a nagykövet ebben az esetben is a magyar kormány által hangoztatott üzenetet mondta el.

Ennél érdekesebb volt, amikor Sztanyiszlavov az uniós szankciók gazdasági hatásairól beszélt. Persze itt is elmondta azokat, amelyeket a magyar kormány és az ahhoz hű megmondóemberek hangoztatnak, vagyis, hogy mennyire fájnak a szankciók a nyugati országoknak. Ennél azonban érdekesebb, hogy a nagykövet

nagyvonalúan megfeledkezett arról a tényről – amit a magyar kormány sem szokott hangsúlyozni –, hogy Magyarország eddig minden uniós szankciót megszavazott még azután is, hogy „nemzeti konzultációt” tartottak a témában, amiben a „magyarok 97 százaléka” elutasította a szankciókat.

A Magyarországot érintő gazdasági hatásokról a „mértékadó gazdaságkutató” Makronóm Intézet számításait idézte. 

Ez az agytröszt szerződésben vállalta, hogy a magyar kormány álláspontját fogja képviselni a nyilvánosságban. 

A Szabad Európa szerint nincs is más ügyfelük, mint a György László által vezetett gazdaságstratégiáért felelős államtitkárság.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#oroszország#nagykövet#kreml#orbán viktor#orosz-ukrán háború#propaganda#kárpátalja#ma

Címlapról ajánljuk