Belföld

A magyarok az olaszokat bírják a legjobban, legkevésbé az oroszokat – kivéve a fideszeseket

rtl.hurtl.hu

2023. április 17. 9:24

A fideszesek inkább kedvelik az oroszokat, mint az amerikaiakat.

A magyarok 84 százaléka szimpatizál az olaszokkal, 82 százalék az osztrákokkal, 81 százalék a lengyelekkel, majd a finnek és a spanyolok (80-80 százalék) következnek, derült ki a Publicus által végzett, a Népszava megbízásából készült friss kutatásból.

A felmérésben 70 százalék fölött szerepeltek a csehek (78 százalék), a svédek (76 százalék), a franciák és a németek (74-74 százalék), a britek (73 százalék) és a szlovákok (71 százalék), írja a lap.

A 60-70 százalék közötti sávba végeztek a törökök (63 százalék), az ukránok (62 százalék), az amerikaiak (61 százalék) és az indiaiak (60 százalék). 60 százalék alatt maradt a kínaiak (58 százalék) és a románok (55 százalék).

Egyetlen nép volt, amelynek „tetszésindexe” nem érte el az 50 százalékot: az oroszok csupán 44 százalékot értek el, írja a lap.

Megjegyzik: az ellenzékiek sokkal inkább rokonszenveznek más népekkel, mint a fideszesek. A tizennyolcas listán csupán három olyan nép szerep, amely nem az ellenzékiek, hanem a fideszesek körében népszerűbb: a török, a kínai és az orosz. 

A kormánypártiak és az ellenzékiek szimpátiái között sok esetben óriási a különbség. Az ukránokkal a kormánypártiak 34 százaléka szimpatizál, szemben az ellenzékiek 81 százalékával. A németek a fideszesek 50 százaléka, míg az ellenzékiek 89 százaléka számára rokonszenvesek. Az amerikaiak esetében a kormánypártiak 37 százaléka áll szemben az ellenzékiek 81 százalékával.

A fideszesek inkább kedvelik az oroszokat (54 százalék), mint az amerikaiakat (37 százalék).

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#olaszok#oroszok#magyarok#felmérés

Címlapról ajánljuk