Belföld

Gyöngyösi Márton: Úgy tesz Orbán Viktor, ahogy Kádár János

rtl.hurtl.hu

2023. április 17. 16:28

A Jobbik-elnök szerint a Mazsihisz-elnök korábbi szavait „a mérhetetlenül beteg, megfelelési kényszereket szülő magyar közélet” provokálta ki. Gyöngyösi példaértékűnek nevezte az olasz miniszterelnök, az ugyancsak a szélsőségességből érkezett Giorgia Meloni pályáját.

Vasárnap egy tévéműsorban a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely azt mondta: David Pressman amerikai nagykövetnek elnézést kellene kérnie, amiért meghívta széderesti fogadására a Jobbik elnökét, Gyöngyösi Mártont, aki 2012-ben súlyosan antiszemita kijelentést tett a Parlamentben.

Az ügy apropóján Gyöngyösi Márton a független konzervatív Válasz Online-nak adott interjút, amiben azt mondta: szerinte furcsa és számára nem is etikus egy zárt körű, informális vacsoráról utólag nyilatkozni. Mégis elmondta, hogy a Mazsihisz elnökén, Heisler Andráson sem meglepettséget, sem felháborodást nem tapasztalt, ezért az ő utólagos nyilatkozatait

a menthetetlenül beteg, megfelelési kényszereket szülő magyar közélet által kiprovokált nyilatkozatok

közé sorolja. A vacsora egyébként szerinte felemelő, jó hangulatú volt, részleteit viszont nem teregetheti a nyilvánosság elé. Őt az lepte meg, hogy más aktív politikus nem volt a meghívottak között, ami szerinte jelzésértékű, az pedig fontos gesztus, hogy a két fő hely egyikére ültették, szemben Heisler Andrással. Gyöngyösi Márton azt feltételezi, hogy mindezzel a nagykövet elismerte azt a pozitív változást, amit nála, illetve az általa irányított pártnál tapasztalnak.

A politikus szerint Amerika vezető ereje annak a szövetségnek, amely hazánk biztonságát garantálja, az pedig ellentétes a nemzeti érdekeinkkel, ha a hivatalos kapcsolatok rosszak. Szerinte az orosz agresszió közvetlenül érinti hazánkat, az oroszok ugyanis kimondták, hogy Magyarország az ő érdekszférájukba tartozik. Ebben a helyzetben a jó kapcsolat Amerikával kulcsfontosságú, nemzeti érdek – fogalmazott.

Korábbi nézeteitől és kijelentéseitől Gyöngyösi ismét elhatárolódott, és bocsánatot kért, arról viszont, hogy a donyecki népszavazáson megfigyelőként való részvételével legitimálta az oroszok területszerzését, azt mondta: „az oroszokkal való együttműködés mögötti megfontolás a kisebbségeink kollektív jogai melletti kiállás volt”.

A Jobbikban végbement változás Gyöngyösi szerint részben annak köszönhető, hogy megtapasztalták, milyen, amikor a pártjuk retorikáját és szinte minden programpontját megvalósítja a kormánypárt, és nem tetszett nekik, rájöttek, hogy az erőpolitika rossz irány. Példaértékűnek nevezte Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pályáját, aki ugyancsak a szélsőségességből jött, de „be tudta húzni a pártját középre”.

Úgy vélte: minden fejlett, civilizált ország sikerének a polgárosodás a kulcsa, annak pedig, hogy hazánkban ez mindig elakad, az az oka, hogy mindig jön egy „kedves vezető”, aki rájön, hogy sokkal fáradságosabb végigjárni ezt az utat, mint a magyar néplélekre rájátszva függelmi viszonyokat létrehozni. Szerinte egykor Kádár János, most pedig Orbán Viktor is így tesz.

Nyitókép: Facebook / US Embassy Budapest

#Belföld#gyöngyösi márton#jobbik#amerikai nagykövet#heisler andrás#mazsihisz#giorgia meloni

Címlapról ajánljuk