Belföld

Szabad Európa: Volt magyar kormányzati tisztviselőket tilthatnak ki Amerikából, új szankciók jönnek

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 16:32

A lap szerint több volt magyar kormányzati tisztviselőt és kormányközeli szereplőt is érinthet egy új törvényjavaslat.

Korrupcióra fókuszáló törvényjavaslatot készít elő az amerikai kormány, amellyel több volt magyar kormányzati tisztviselőt és kormányközeli szereplőt tilthatnak ki Amerikából, írja a Szabad Európa. Egy olyan passzusra hivatkozik a készülő javaslat, amely akkor tilthat ki személyeket az országból, ha a külügyminisztériumnak hiteles információi vannak arról, hogy közvetlenül vagy közvetve súlyos korrupcióban és/vagy az emberi jogok súlyos megsértésében vettek részt.

„A lépés már régóta esedékes. Bár nem ez az első alkalom, hogy ez történik, az USA-nak sokkal erőteljesebben fel kellett volna lépnie, amikor a korrupcióról van szó, és ez egy jó lépés. Valószínűleg ez az egyetlen nyelv, amelyet az Orbán-kormány megért" – mondta Dalibor Rohac, az washingtoni American Enterprise Institute vezető elemzője a lapnak.

A törvényjavaslat a washingtoni források szerint tavaly ősz óta készül, és több szenátor, valamint kongresszusi képviselő is hajlandó lenne elfogadni azt. Ez lehet a következő lépés azután, hogy szerdán szankciós listára került az orosz Nemzetközi Beruházási Bank több tisztviselője, köztük a magyar alelnök, Laszlóczki Imre.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#usa#szankciók#vízum#korrupció#törvény#magyarország

Címlapról ajánljuk