Belföld

Szerző nélküli véleménycikkben támadja a közmédia az amerikai nagykövetet

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 12:22

A saját magát kiegyensúlyozottnak tartó közmédia véleményét névvel nem vállaló véleményírója dollárbaloldalozik, és világháborút akaró Egyesült Államokról ír. 

Szerda este egy szerző nélküli véleménycikk jelent meg a hirado.hu oldalán, ahol órákon át volt vezető hír, és a Belföld rovat élén még csütörtök reggel is azt lehetett látni – vette észre a Telex. A Köszönjük, nagykövet úr! Nem fogjuk elfelejteni című írás apropóját egy, az amerikai nagykövetség támogatásával indított plakátkampány adta, amiben a „Ruszkik haza” felirat látható, és a szöveg szerint „béke akkor lehet Ukrajnában, ha az orosz megszálló hadsereg kivonul”.

Az ismeretlen véleményszerző ezzel kapcsolatban megemlíti, hogy 1956-ban az Egyesült Államok csak szavakban állt ki a magyar forradalom mellett, „a háttérben viszont nyugtatták Moszkvát, hogy felesleges még csomagolniuk, mert az Egyesült Államoknak nem áll érdekében Magyarországot kiszakítani a bolsevik birodalomból.”

A hirado.hu nevű szerző szerint Washington „megpróbálja belerángatni” Magyarországot a háborúba, és szerinte az Egyesült Államok – ami 1956-ban a harmadik világháború veszélye miatt nem avatkozott közbe – most már nem tart egy világháborútól:

sőt mintha egyenesen ez lenne a céljuk.

Ezt követően a szerző, némiképp ellentmondva a pár sorral feljebb megfogalmazott állításnak azt írja:

És most sem akarnak idejönni, vívja csak meg helyettük néhány tízmillió kelet-európai. Van belőlünk elég.

Majd a szerző kijelenti

67 évvel ezelőtt már ahhoz is gyomor kellhetett, hogy a magyaroknak való hátat fordítás után a menekültek áradatát az USA az oroszok elleni propaganda céljaira felhasználja, de hogy 2023-ban van képük nemcsak a szavakat, de egy 1956-os fotót felhasználva politikai gúnyt űzni egy nép szenvedéséből és halottaiból, az minden határon túlmegy.

Ezután idézőjelbe téve említi „szövetségesünknek” az Egyesült Államokat, aminek budapesti nagykövete reménye szerint „nem túl hosszú ideig” lesz itt.

Az írásban egyébként arról egy betű sincsen, hogy Oroszország volt az, amelyik lerohanta a független Ukrajnát, így aki a legtöbbet tett egy esetleges világháborúért, az nem más, mint Vlagyimir Putyin. Miközben a véleménycikk Amerika-hibáztatása éppen az orosz narratíva része, miszerint ők csak az amerikai terjeszkedés miatt voltak kénytelenek megtámadni nyugati szomszédjukat.

Egy csütörtök reggel az oldalon közzétett videó címében már úgy emlegetik a plakátkampány, hogy azt „a háború érdekében” indították amerikai pénzből.

Nyitókép: David Pressman amerikai nagykövet beszédet mond a Szent Korona hazatérésének 45. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban 2023. január 6-án. Fotó:MTI/Kovács Tamás

#Belföld#közmédia#mtva#egyesült államok#david pressman

Címlapról ajánljuk