Belföld

Szomszédok miatt lebontásra ítélt ceglédi focipályák: nagyon furcsa szakvélemény született

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 6:33

A szakvélemény három és fél éve készült, ebben fémrácsról, fémszerkezetű kerítésről írtak, amely erősen zörgő hangot ad ki, ha rárúgják a labdát. Ezt már műanyagra cserélték.

Mindössze egyetlen mérésből és modellszámításból hozták ki, hogy meghaladja az egészségügyi határértéket a zaj, ami miatt a Fővárosi Ítélőtábla elrendelte két játszótéri focipálya elbontását. Ráadásul a szakértő elnézte a zajhatárt, amit utólag el is ismert – derül ki a 24.hu birtokába jutott igazságügyi akusztikai szakvéleményből.

Március elején derült ki, hogy a Cegléden elbontásra ítéltek két, egymástól 600 méterre lévő focipályát. Az egyik lakótelepi házak közé ékelődik, a hetvenes években ideköltözött fiatal családok kérték, hogy legyen egy hely, ahol a gyerekek játszhatnak. A városvezetés először lebetonozta a focipályányi területet, majd körbekerítette. A Házon kívül mutatta be, hogy a helyiek összefogtak a két focipályáért, amelyeket néhány panaszos szomszéd miatt zárattak be.


Hogy pontosan mikor rendelte ki a bíróság az akusztikai szakértőt, az a szakvéleményből nem derült ki. Egész nyáron nem tudtak mérni a rossz időjárás vagy a gyerekek hiánya miatt, így többször is határidőt kellett hosszabbítani. Végül csak az egyik pályán sikerült mérni (egy alkalommal), a másiknál csak modellezni lehetett.

A szakvélemény három és fél éve készült, ebben fémrácsról, fémszerkezetű kerítésről írtak, amely erősen zörgő hangot ad ki, ha rárúgják a labdát. Ám a kerítést azóta műanyagra cseréltette az önkormányzat, amely viszont nem ad ki jelentős zajt. Maga a szakvélemény is elismeri, hogy a határérték feletti hanghatás jogi kategória, ami nem tükrözi egy nagyobb populáció valós véleményét.

Van még a szakértőnek egy fontos kötelezettsége: elnézést kérni egy, az eredeti szakvéleményben benne maradt hibáért – nem mentség, csak magyarázat az időbeli és szellemi túlterhelés. A II. rendű felperesnél meghatározott, a labdapálya használatából eredő zajt nem az ott érvényes 55 decibeles határértékkel, hanem 50 decibellel hasonlította össze

– idézi a lap a saját hibáját beismerő szakértőt. 

A lap szerint tehát a bíróság egy olyan szakvélemény alapján bontat le két focipályát, ahol az egyik esetében a szakértő bevallottan tévedett a határérték megállapításában, noha a mérés adata ezzel együtt is meghaladja a limitet, a másiknál pedig egyetlen alkalommal sem tudtak játék híján mérni, így ott csak modellszámításra támaszkodhatott a bíróság a döntésnél.

Azt a szakértő is elismerte, hogy a lakosság túlnyomó többségét nem zavarja a labdapattogás és a focizó gyerekek zsivaja, és ha ezek a pályák távol lennének a lakott területekről, ahol senkit sem zavarnának, akkor viszont valószínűleg csak a nagyon elszántak vennék a fáradságot, hogy felkeressék. „Nehéz, sőt, talán reménytelen választóvonalat húzni a szükségtelen és a szükséges zavarás között: e tekintetben a megítélés rendkívül szubjektív és szélsőséges. Az, hogy egy határérték fölötti hangot szükségtelenül zavarónak minősítünk, inkább jogi kategória, nem pedig nagyobb populáció valós véleményét tükrözi” – zárta a szakvéleményét a szakember.

Nyitókép: RTL

#Belföld#cegléd#zajhatár#játszótér

Címlapról ajánljuk