Belföld

Tízből kilenc nyugdíjas kevesebbet kap vissza nyugdíjban, mint amennyit befizettek utána

rtl.hurtl.hu

2023. április 9. 10:35

 84 évig kell élnünk, hogy nyerjünk a nyugdíjon.

A Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály szerint sántít, hogy a nyugdíjkassza nem bírja a kiadásokat. Számításai szerint ugyanis átlagban több a befizetés, mint amennyit nyugdíjra költenek, írja a 24.hu.

Mint írják, havonta kerekítve 478 milliárd forint a költségvetés nyugdíjcélra megcímkézett bevétele. Ha ebből csak az öregségi nyugdíjakat fizetnék, akkor az havonta mintegy 415 milliárd forint kiadást jelentene, vagyis havi 63 milliárd forinttal több a nyugdíjcélú bevétel, mint a kiadás. Ha  az összes nyugdíjszerű ellátást is ebből a bevételből fizetik, akkor az jön ki, hogy 463 milliárd forint a havi kiadás, azaz havonta így is 15 milliárd forinttal több a bevétel.

Karácsony szerint ha 38 év szolgálati időből és havi 102 ezer forint nyugdíjcélú befizetésből indulunk ki, akkor mai értéken fejenként átlagban 46,5 millió forint folyhat be utánunk a nyugdíjkasszába. 

Számításai szerint  26,6 millió forint lehet, amennyit mai értéken átlagban visszakaphatnak a befizetéseikből az emberek, vagyis 20 millió forintos mínuszban vannak átlagban a nyugdíjasok.

Mint írják, a jelenlegi átlagnyugdíjjal számolva 84 évig kell élnünk, hogy nyerjünk a nyugdíjon, ekkor kerülhet egálba a nyugdíjcélú befizetés és kiadás, Aki ennél tovább él, az átlagban többet kaphat vissza nyugdíjként, mint amennyi élete során befolyhatott utána a nyugdíjkasszába.

Számításaik szerint tavaly a nyugdíjasok több mint 88 százaléka kevesebbet kaphatott nyugdíjként, mint amennyit arányaiban a befizetései megalapozhattak.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#nyugdíj#nyugdíjas

Címlapról ajánljuk