Belföld

Szijjártó Péter idézettel szúrt oda Orbán Viktornak az amerikai nagykövet

rtl.hurtl.hu

2023. április 3. 18:14

Orbán Trump melletti kiállása miatt szólalt meg David Pressman.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere néhány hete azt mondta: Tiszteletünket azzal mutatjuk ki, ha nem avatkozunk bele más országok belpolitikájába, nem nyilvánítunk véleményt, nem próbáljuk befolyásolni őket

 – írta David Pressman budapesti amerikai nagykövet a Twitteren hétfőn.

A nagykövet azt az Orbán Viktor posztot osztotta újra a fenti szöveggel, amelyben a magyar miniszterelnök azt írta egy fotóhoz, amin Donald Trumppal látható, hogy „Folytassa a harcot, Elnök Úr! Mi Önnel vagyunk!”


Tulajdonképpen Pressman szerint Orbán azt tette, amit korábban másokon számon kért.

Amikor az Egyesült Államok külügyi tárcája két hete kiadta a 2022-es országjelentéseket, – amiben Magyarországról lesújtó képet festett – Szijjártó Péter éles hangon elítélte azt az amerikai gyakorlatot, hogy más országokat értékelnek. Azt mondta többek közt, 

minden évben újra és újra megdöbbenek, hogy az amerikai külügyminisztérium veszi magának a bátorságot ahhoz, hogy más országokat minősítgessen, és más országok belső kérdéseiről és helyzeteiről ilyen ex katedra kijelentéseket tegyen.

Donald Trumppal egyébként azért közölte Orbán, hogy támogatja, mert az egykori elnök ellen köztörvényes bűncselekmény miatt vádat emeltek.

Nyitókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

#Belföld#david pressman#amerikai#nagykövet#budapest#szijjártó péter#orbán viktor#donald trump

Címlapról ajánljuk