Belföld

Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz köthető emberek is feltűntek az egyetemi kuratóriumokban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 30. 8:20

Varga Mihály pénzügyminisztert például Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere váltotta az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítvány élén, miután összeférhetetlennek találták a kormánytagok részvételét.

Január elején tört ki a máig húzódó felsőoktatási botrány amiatt, hogy az Európai Bizottság jelezte, igencsak aggályos a magyar felsőoktatás függetlensége szempontjából, hogy a 21 magyar egyetem csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek, és mandátumuk határozatlan időre szól.

Erre az összeférhetetlenségre hivatkozva az EU nem kötött új szerződéseket  az Erasmus+, illetve a Horizon Europe együttműködési és oktatási csereprogramokban való részvételre pályázó magyar egyetemekkel, ami hatalmas felzúdulást váltott ki a hazai felsőoktatásban. Az Európai Bizottság kifogásai alapján a 21 alapítványú fenntartású magyar egyetem közül 10 esetében vannak aggályok a kuratóriumokban ülő politikusok szerepvállalása miatt.

A magyar kormány válaszul azt közölte, hogy kész a jogszabályok megváltoztatására annak érdekében, hogy megszüntessék az összeférhetetlenséget az egyetemi közalapítványi kuratóriumokban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február 9-én be is jelentette, hogy az egyetemi kuratóriumokban ülő miniszterek lemondtak tagságukról. Navracsics Tibor, a kormány fő brüsszeli tárgyalója legutóbb azt közölte, hogy reményei szerint hamarosan megállapodnak az unióval, és nyártól jöhetnek az uniós pénzek az Erasmus+ és a Horizont kutatási programokhoz.

Lassan két hónap is eltelt már azóta, hogy az egyetemi kuratóriumokban ülő miniszterek lemondtak tagságukról, de mostanáig csak két egyetem esetében derült ki, hogy kik érkeztek a távozó kormánytagok helyére, írja a Telex.

Az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítványnál az alábbi személyi változások történtek:

  • a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány éléről távozott Varga Mihály pénzügyminiszter,
  • az új elnök Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere,
  • az alapítvány új tagja Nagy Zoltán, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese.

A Pannon Egyetemet fenntartó alapítványnál az alábbi személyi változások történtek:

  • a Pannon Egyetemért Alapítvány éléről távozott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter,
  • az új elnök Birkner Zoltán, korábbi alapítványi tag lett,
  • az ötfős alapítvány egyik új tagja Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. tulajdonosa
  • az ötfős alapítvány másik új tagja Bartus Péter, az alapítvány operatív igazgatója

Az új alapítványi tagokról a Telex cikke szerint az alábbiakat érdemes tudni:

  • Cser-Palkovics 2006 és 2014 között a Fidesz országgyűlési képviselője volt, 2010 óta Székesfehérvár polgármestere.
  • Nagy Zoltán annak a Gránit Banknak a vezérigazgató-helyettese, aminek többségét a BDPST Group, vagyis a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége vásárolt meg.
  • Birkner Zoltán a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetőjeként kutatás-fejlesztési és innovációs ügyekben képviselte a kormányt nemzetközi szervezetek előtt.
  • Szabadics Zoltán, a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. alapítója, cége Mészáros Lőrinc rendszeres konzorciumi partnere, sokmilliárdos állami közbeszerzések nyertese, az elmúlt években idegenforgalmi érdekeltségeket szerzett állami támogatással, ő maga több állami kitüntetés birtokosa.

Nyitókép: Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi akkori elnöke az Óbudai Egyetem tanévnyitóján, a Várkert Bazárban, 2022. szeptember 5-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#európai bizottság#navracsics tibor#EU-s pénz#egyetemek#alapítvány#erasmus

Címlapról ajánljuk