Belföld

Kósa Lajos elárulta: a választási törvény módosítását tervezi a Fidesz

rtl.hurtl.hu

2023. március 27. 11:58

A Fidesz alelnöke fontosnak tartja, hogy a választás minden szereplő számára fair legyen.

Májusig szigorít a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozását szabályozó törvényeken a Fidesz, az erről szóló javaslaton, illetve a részleteken már dolgoznak a frakcióban – erősítette meg a Mandinernek Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke. 

Kósa vázolta a szigorítás lényegét: ha bármilyen egyesület, párt, vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni, feleljen meg a pártokra vonatkozó szabályoknak.

Vagyis csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást.

Kósa elmondta: pártokat ma is csak magyar természetes személyek támogathatnak, esetükben ez a korlátozás több évtizede fennáll, s amíg zömében pártok voltak az úgynevezett jelölőszervezetek, nem is volt különösebb probléma.

A fideszes politikus szerint a baloldal nem pártként bejegyzett, ám politikai pozíciókra pályázó jelölteket támogató szervezeteken keresztül jelentős külföldi támogatást fogadott be a kampányokba. 

Mint arról beszámoltunk,  egy nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből kiderült, összesen 4 milliárd forint támogatást kapott külföldről a választások előtt Márki-Zay Péter mozgalma, és egy kormánykritikus portál kiadója. 

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#választási törvény#kósa lajos#kampányfinanszírozás

Címlapról ajánljuk