Belföld

A strasbourgi bírósághoz fordulhatnak az oltásellenességük miatt kényszerszabadságolt katonák

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 27. 14:47

Azok a katonák, akik nem adatták be a koronavírus elleni védőoltást, nem kaptak fizetést, de le sem szerelhettek.

Április 17-ig fordulhatnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához azok az egykori szerződéses és hivatásos állományú katonák, akik nem vették fel a 2021 októberében kötelezően előírt koronavírus elleni védőoltást, és emiatt 2022-ben majd egy évre fizetés nélküli kényszerszabadságra küldték őket.

A járványügyi készültség 2022. december 18-án ért véget, az érintett katonák erre az időre semmiféle pénzt, juttatást nem kaptak, miközben arra sem volt lehetőségük, hogy leszereljenek és civil állást keressenek. A koronavírus-világjárvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben a katonák ugyanis nem mondhatták fel egyoldalúan a jogviszonyukat, a közös megegyezéses leszereléshez pedig az ő esetükben nem járult hozzá a Honvédség vezetése.

Az illetmény nélküli szabadságra küldött katonák szolgálati jogviszonya a törvény erejénél fogva megszűnt (...). Az elbocsátott katonák semmiféle kompenzációt nem kaptak azért, hogy egy éven át semmiféle juttatásban nem részesültek a Honvédségtől, és más helyre sem mehettek dolgozni

írja a Magyar Helsinki Bizottság a történtekkel kapcsolatban. A jogvédő szervezet szerint más uniós és NATO-tagállamok oltást megtagadó katonáival nem bántak így.

Az Alkotmánybíróság nem találta alkotmányellenesnek a magyar szabályozást, noha azóta már meg is szűnt a katonák oltási kötelezettsége, ráadásul éppen azon a napon, amikor az oltatlan katonáknak megszüntették a jogviszonyát és kártalanítás nélkül elbocsátották őket.

A Magyar Helsinki Bizottság felajánlotta a segítségét a jogfosztott katonáknak, felhívva a figylemet arra, hogy a strasbourgi panaszt április 17-ig lehet benyújtani.

Nyitókép: Vajda János / MTI

#Belföld#Strasbourgi bíróság#magyar honvédség#kényszerszabadság#magyar helsinki bizottság

Címlapról ajánljuk