Belföld

Orbán Balázs a svéd NATO-csatlakozásról: Van egy kis bökkenő

rtl.hurtl.hu

2023. március 26. 9:43

A miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta, hogy Finnországhoz egy különleges történelmi barátság és szövetség fűzi Magyarországot, és úgy tűnik a finnektől sikerült megerősítést kapni, hogy a jelzett problémák a jövőben nem maradnak fenn, de Svédország esetében nem ez a helyzet.

Várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait, az a célunk, hogy minél nagyobb parlamenti többséggel tudjuk támogatni Svédország NATO-csatlakozását, hasonlóan Finnországéhoz – fejtette ki a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a két ország magyar támogatásáról.

Orbán Balázs azt mondta, 

a helyzet a napnál is világosabb: támogatjuk a svéd csatlakozást is, a kormány már döntött róla, a parlamenten a sor, de van egy kis bökkenő.

A magyar parlamenti képviselők közül néhányan nem nyugodtak, mert azt látták, az elmúlt években svéd kormányzati szerepelők sportot űztek abból, hogy folyamatosan megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát, sértegették Magyarországot – mondta.

Úgy fogalmazott, hogy nem szeretnének állást foglalni svéd belpolitikai kérdésekben, de ugyanezt elvárják másoktól a magyar kérdések tekintetében. 

A magyar képviselők megnyugvást várnak, hogy a köztük lévő politikai viták többé nincsenek, nincs gond a magyar-svéd együttműködés alapjaival 

– jegyezte meg.

Közölte, Finnország esetében egy különleges történelmi barátságról és szövetségről van szó, és úgy tűnik a finnektől sikerült megerősítést kapni, hogy ezek a problémák a jövőben nem maradnak fenn, de Svédország esetében nem ez a helyzet.

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#orbán balázs#interjú#svédország#finnország#nato-csatlakozás

Címlapról ajánljuk