Belföld

Orbán Balázs elárulta, miért blokkolják a svédek NATO-csatlakozását – a NATO-hoz semmi köze

rtl.hurtl.hu

2023. március 24. 7:41

Olyan több évvel ezelőtti idézeteket hozott fel érvként, amelyeket svéd politikusok mondtak.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök csütörtökön megkérdezte Orbán Viktor kormányfőtől, hogy miért választotta szét Magyarország Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmét. 

Nyilvános választ Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója adott, aki a Twitteren korábbi nyilatkozatokat idézett a svéd miniszterelnöktől – ezzel jelezte, hogy mely kritikák zavarják a magyar vezetést.

  • „Az EU számára továbbra is nagy feladat marad a magyarországi folyamatok megfékezése, a magyar kormányra való nyomásgyakorlás és az egyre erősödő ellenzék támogatása.” (Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt akkori vezetője, jelenleg miniszterelnök 2021. március 3-án.)
  • „Most már szükséges, hogy az EU világosan cselekedjen, és az új kondicionalitási mechanizmusban leállítsa a Magyarországnak történő kifizetéseket.” (Jessika Roswall, akkor a Mérsékelt Párt uniós szóvivője, jelenleg EU-ügyi miniszter 2021. június 30-án.)
  • „Magyarország xenofób és nacionalista kormánya továbbra is megsérti a jogállamiság elvét és megtagadja Ukrajna támogatását.” (Johan Pehrson, akkor a Liberális Párt frakcióvezetője, jelenleg foglalkoztatási és integrációs miniszter 2022. május 10-én.)

Az idézetekhez annyit fűzött, hogy „Jó reggelt, Stockholm!”.

Kocsis Máté pénteken beszélt arról, hogy március 27-re előrehozták a Finnország csatlakozásáról szóló szavazást a parlamentben, a svéd csatlakozásról viszont csak később döntenek. Kövér László házelnök szerdán azt mondta, hogy a „közeljövőben” elfogadják a svédek kérelmét is. Csütörtök délelőtt Gulyás Gergely arról beszélt a kormányinfón, hogy nem tudja, mi baja a Fidesz-frakciónak a svédekkel.

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#orbán balázs#nato#svédország#finnország

Címlapról ajánljuk