Belföld

Varga Mihály 800 milliós támogatást adott egy varrodára, de kitakarták, pontosan mit fog gyártani

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 12:02

A Pénzügyminisztérium szerint „a kitakart részek kizárólag a szerződő felek személyiségi jogait és a fejlesztést végző vállalkozások üzleti titkait érintik”.

Cikkünk megjelenése után a Pénzügyminisztérium tájékoztatást küldött, ezekkel frissítettük az írást.

A K-Monitor bő egy éve szúrta ki, hogy Varga Mihály Pénzügyminisztériuma a karácsonyi időszakban milliárdokat adott egyedi gazdaságfejlesztési támogatásként különböző cégeknek ásványvízüzemre, varrodára.

A korrupcióellenes civil szervezetet érdekelte, kik kaptak támogatást, ezért adatigénylést nyújtott be. A minisztérium titkolózott, így per lett az ügyből – ezt jogerősen meg is nyerték.Az így szerzett adatokat szerdán tették közzé blogjukon:

Az egyik támogatott cég vezetője az L. A. C. Zrt. tulajdonosa, Horváth László kazah konzul, vállalkozó, aki 2010 óta a Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsadója, 2013-tól pedig külgazdasági tanácsosként segíti a „keleti nyitást”. 

Egy korábban tőle áron alul bérelt, majd Varga által tőle megvásárolt balatoni villa köti össze a feleket – írta a K-Monitor a blogján. A szaktárca most azt írta, hogy valótlanság, hogy Varga Mihály Horváth Lászlótól vásárolta az ingatlant. „A pénzügyminiszter vagyonnyilatkozata bárki számára nyilvánosan elérhető a minisztérium honlapján, ebben pontosan szerepel az ingatlanra vonatkozó minden információ.” Az azonban ezekből a vagyonnyilatkozatokból nem derül ki, hogy kitől vette Varga Mihály a gyenesdiási házat. Azt az Átlátszó írta meg korábban, hogy a ház egy olyan cégé, amit egy Horváth László által alapított cég tulajdonolt. A kiperelt szerződésből az látszik, hogy az üzletember 

781 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott a „varrodai termékek gyártása” elnevezésű projekthez.

A kisújszállási varrodára úgy kapta meg ezt a támogatást, hogy neki igazából nem kell sokat hozzátennie a projekthez. A cég hozzájárulása mindössze 170 millió forint (10 százalék), a fennmaradó összeget bankhitel finanszírozza.

A szerződésből kitakarták, hogy pontosan milyen varrodai termékeket fognak gyártani, csupán egészségügyi védőfelszereléseket említenek.

A Pénzügyminisztérium ezzel kapcsolatban azt írta:

a kitakart részek kizárólag a szerződő felek személyiségi jogait és a fejlesztést végző vállalkozások üzleti titkait érintik. A Pénzügyminisztérium minden esetben a jogszabályoknak és jogerős ítéleteknek megfelelően jár el. 

A K-Monitor állítja, a telephelyről nem érhető el szinte semmilyen információ a sajtóban, és helyi szereplők sem hallottak róla, pedig a szerződést nem módosították, és a támogatási időszak már lezajlott. Arról sincs adat, hogy megvalósult-e az a 85 új munkahely, amit a beruházással a cég vállalt – amennyiben ez nem teljesül, a Pénzügyminisztérium elállhat a támogatástól.

Mészárosnak még több jutott

A másik kikért és megkapott támogatás Mészáros Lőrinc Vivienvíz Kft.-jéhez kötődik: a felcsúti milliárdos egy 2021. december 23-i szerződés szerint 3,3 milliárd forint költségvetési támogatást kapott „csomagolóanyag üzletága versenyképességének növeléséhez”.  

A cég korábban a MÁV-tól és a Volántól is kapott megrendeléseket.

Bicskén és Karcagon is fejlesztenek, összesen 9,3 milliárdért. Utóbbi településen egy PET-hulladékhasznosító üzem készül. Karcagról köztudott, hogy Varga Mihály szülővárosa.

A Pénzügyminisztérium azt is közölte, hogy ezek a projektek is „annak a Nagyvállalati Beruházási Támogatásnak a keretében kaptak támogatást, amelyet a Pénzügyminisztérium 2015 óta működtet. A programnak köszönhetően 250 beruházás valósult meg Magyarországon 570 milliárd forint értékben és 4500 munkahely jött létre.”

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#varga mihály#pénzügyminisztérium#állami támogatás#üzletember#karcag#varroda

Címlapról ajánljuk