Belföld

Több tízmilliós kedvezményt kapott az V. kerülettől a karácsonyi vásárt is szervező cég, az önkormányzat szerint évek óta változatlan a díjbesorolás

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 11:03

80 százalékot elengedtek a cégnek a közterület-használati díjból, állítja Kovács Alex Gábor kerületi ellenzéki frakcióvezető. Az önkormányzat közlése szerint azonban évek óta változatlan a gyakorlat.

Ismét jelentős összeget enged el a belvárosi önkormányzat a közterület-használati díjból annak a vásárszervező cégnek, amely a karácsonyi vásárok kapcsán már 120 millió forintos kedvezményt kapott – írja Facebook-oldalán Kovács Alex Gábor, a Tiéd a Belváros ellenzéki frakció vezetője. 

A cég ezúttal 80 százalékos, közel 22 millió forint engedményt kap a március 30-tól április 16-ig tartó tavaszi vásár után fizetendő közterület-használati díjból.

Kovács Alex Gábor ezt azzal állítja szembe, hogy állítása szerint az önkormányzat Oktatási Bizottságának fideszes többsége nem volt hajlandó 250 ezer forint támogatást biztosítani az egyik belvárosi óvoda fennállásának 125. évfordulójára szervezett ünnepségsorozatra, csak 200 ezer forintot adtak arra hivatkozva, hogy „takarékoskodni kell”. A rendezvénysorozat költségének nagyobb részét a szülők teremtették elő.


Ez utóbbi állítást cikkünk megjelenése után a Belváros Önkormányzata cáfolta, mint írták, a 125 éves óvoda születésnapjára az intézmény által igényelt 250 ezer forintot teljes egészében biztosították.

200 ezer forint az Oktatási Bizottság egyhangú, fideszes és ellenzéki képviselők által egyaránt megszavazott döntése alapján, 50 ezer forint pedig az egyik fideszes képviselő saját keretéből lett biztosítva, miközben az ellenzék részéről nem történt képviselői keretből történő felajánlás a születésnap megvalósítására – közölte az önkormányzat.

„Az Oktatási Bizottság éves fix költségkerettel dolgozik, amelyet ésszerűen, előrelátóan az év további részére is tekintettel, időarányosan oszt el a nevelési, oktatási intézmények és az általuk megvalósítani kívánt célok között. Sajnálatosnak tartjuk, hogy az ellenzék képviselője mindezt elhallgatva, hazugsággal kampányol ebben a témában és nemcsak szándékosan megtéveszti a közvéleményt, hanem egyúttal besározza az óvoda jubileumának fényét is” – tették hozzá.

A Szabad Európa tavaly novemberben arról írt, hogy miközben az AVB Kft. nagyságrendileg egymillió forintot is elkérhet bérleti díjként egy standért a Vörösmarty téren és a Szent István-bazilika előtt rendezett adventi vásár árusaitól, a V. kerülettől hatalmas engedménnyel bérlik a közterületet.

A Vörösmarty téri vásárok közterület-használatáról az önkormányzat azt írta, évek óta változatlan a gyakorlat, függetlenül attól, hogy ki szervezi a vásárt, a díjbesorolás változatlan. „Belváros Önkormányzatától 2021-ben a Főváros Önkormányzatának 100%-os tulajdonában álló rendezvényszervező cége, a Budapest Brand Zrt. is kulturális besorolással kapott közterület-használati hozzájárulást vásár megtartásához, ahogy 2019-ben a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. is kulturális díjkedvezményt kapott. A most tiltakozó ellenzéki képviselő mindaddig sosem emelte fel a szavát ez az eljárás ellen, amíg a kulturális besorolás kedvezményezettje a Főváros volt.”

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

#Belföld#belváros#vásár#kedvezmény#önkormányzat

Címlapról ajánljuk