Belföld

Valamit mégis akarhat a kormány a Fudan-beruházással

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 8:16

Lehetséges, hogy nem mondtak le róla, csak jegelik a projektet.

Több jel mutat arra, hogy a kormány nem tett le teljesen a Fudan Egyetem budapesti kampuszának több százmilliárd forintos beruházásáról, csak jegelik egyelőre a projektet, írta meg a hvg.hu.

Ez már csak azért is furcsa, mert február közepén Gulyás Gergely egy kormányinfón azt mondta, hogy „a Fudan Egyetem egyelőre a beruházási stop áldozata lett (…) ott nem zajlik tervezés, és nincsen semmilyen előrelépés”.

A Momentum politikusa, Tompos Márton írásbeli kérdésében arról érdeklődött, hogy mi a kormány további terve a beruházással, illetve „az ilyen jellegű elképzeléséről a kormány végleg lemondott?”. Lázár János helyett a Csák-tárca államtitkára, Vitályos Eszter egy mondattal válaszolt: „Tájékoztatom, hogy a kormány eleget fog tenni a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. Törvény 7. §-a alapján előírt kötelezettségének, miszerint legkésőbb 

2024. június 30-ig beszámol az Országgyűlésnek az Intézmény létesítésével kapcsolatos beruházás előkészítéséről és a megvalósítás tervezett költségeiről.

Az államtitkár válaszában arról írt, hogy 2024 nyaráig majd a nyilvánosság elé tárják a terveiket, számításaikat, eddig azonban ilyen dátumról szó sem volt.

A Vitályos államtitkár által hivatkozott törvényben is 2022. december 31-i dátum szerepel, azonban a törvény jelenlegi, hatályos verziójában már valóban a 2024-es dátum van. A hvg.hu szerint ezt különösebb hivatalos bejelentés nélkül egyszerűen átírták.

Van más gyanús mozzanat is: nemrég került fel a kormány honlapjára annak a kormányrendeletnek a tervezete, amely egy magyar-kínai kormányközi megállapodás szövege, és érdekessége, hogy bár azért tették közzé, hogy társadalmi vitára bocsássák, a szöveg elején rögzítik, hogy amúgy a megállapodás már hónapokkal ezelőtt, „2022. december 13-án nemzetközi jogilag hatályba lépett”. Ebben az egyetem neve konkrétan nem szerepel, azonban az igen, hogy a felsőoktatás területén is együttműködést terveznek.

A Momentum szerette volna megtudni, mi lett annak a 600 millió forintnak a sorsa, melyet a kormány átadott a Fudan Egyetem alapítványának. Egyelőre nem bukkantak a nyomára:


Nyitókép: Ailer Piroska, a Neumann János Egyetem rektora és Hszü Ning-seng, a kínai Fudan Egyetem elnöke együttműködési megállapodást ír alá Orbán Viktor miniszterelnök (hátul j) és Li Ko-csiang kínai kormányfő (hátul b) jelenlétében a két kormányfő tárgyalását követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2017. november 28-án. – Fotó: Kovács Tamás / MTI

 

#Belföld#fudan egyetem#Campus#kína

Címlapról ajánljuk