Belföld

Jogtalanul ráncigált meg egy nagycsaládos autóvásárlót a Magyar Államkincstár

rtl.hurtl.hu

2023. március 22. 6:44

Többen hiába próbálták felhívni a visszásságra az államkincstár figyelmét, beadványaik visszapattantak az ügyintézőkről.

Januárban mi is beszámoltunk róla, hogy néhány tízezres tartozások miatt 2,5 milliós támogatásokat kezdett visszakövetelni a magyar állam. A Telex most arról ír, hogy a bíróság szerint rosszul értelmezte a rá vonatkozó jogszabályt a Magyar Államkincstár. Ez úgy derült ki, hogy az egyik érintett, pénzvisszafizetésre kötelezett személy pert indított. 

A pénzt akkor kérik vissza, amikor  kiderül, hogy egy pályázó a támogatási kérelme benyújtásakor 5 ezer forintot meghaladó összeggel tartozott az államnak, illetve egy önkormányzatnak, ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy nincs köztartozása. Az erről szóló kormányrendeletet 2021. szeptember 29-től azonban úgy módosították, hogy ne csak a pályázati időszak második felében benyújtott támogatási kérelmek elbírálásakor,

de a már elbírált ügyekben is az államkincstár ellenőrizze, hogy a pályázók megfelelnek, vagy megfeleltek-e a köztartozás-mentesség feltételének.

Akinek 5 ezer forintnál nagyobb köztartozása volt, azt az új szabály szerint először fel kellett szólítani, hogy fizesse be, és csak ezután kaphatott autóra szánt milliókat. Ugyanez a lehetőség adott volt azoknak is, akikről utólag derült ki, hogy volt köztartozásuk. Egy kiegészítő rendelkezés szerint tőlük szintén csak akkor követelhette volna vissza a támogatást az államkincstár, ha a felszólítás ellenére két héten belül nem rendezik a köztartozásukat. A lap szerint a gyakorlat ezzel szemben az lett, hogy nem hagytak menekülőutat a sokszor pár tízezer forintos elmaradások befizetésére, helyette egyből az autóvásárlási támogatást kérték vissza az érintettektől.

A Telex által megismert ügyek többségében erre a tévedésre maguk a támogatott családok is megpróbálták felhívni az államkincstár figyelmét, ám beadványaik visszapattantak az ügyintézőkről, így többségük beletörődött a helyzetbe.

Több mint 28 ezer három- vagy többgyerekes család kapott pénzt a 2019. július 1. és 2022. december 31. közt zajló Családbarát Magyarország program keretében, hogy új, vagy fiatal tesztautót vásároljanak.

A Magyar Államkincstár a Telex egyetlen, az ügyben feltett kérdésére sem válaszolt. 

Nyitókép: Novák Katalin akkori család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a nagycsaládosoknak szóló autóvásárlási támogatáshoz tartozó Családbarát Magyarország feliratú matrica bemutatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. május 24-én. – Fotó: Mónus Márton / MTI

#Belföld#családtámogatás#magyar államkincstár#nagycsaládosok

Címlapról ajánljuk