Belföld

Beszabadult egy kutya a vadmentő egyesülethez és széttépte Kelét, a gólyát, Ernát, a vándorsólymot és Ricsit, a vércsét

rtl.hurtl.hu

2023. március 19. 17:57

Az alapítvány feljelentést tett az ügyben. 

Tragikus hírről számolt be a Sólyom Vadmentő Egyesület, amelynek vezetői arról írtak, hogy az egyesület „legtragikusabb napja van mögöttük”. 

Bejegyzésükben leírták, hogy civilként, állami támogatás nélkül elárvult vadmadarak, vadon élő állatok mentését végzik. 

Kicsiből gazdálkodva, de nagy odaadással, elkötelezettséggel, szeretettel az állatok iránt. Március 17-ről 18-ra, azaz péntekről szombatra virradóan, hajnal 5 körül szokatlan és ijesztő zajra riadtunk fel, az őzünk, Bandika kétségbeesett sírására, rémült vágtázásának hangjára

– írják az alapítvány vezetői, akiket az udvarra érve sokkoló látvány fogadott. „Egy kis-közepes termetű fekete kutya tőlem 3 méterre éppen abban a pillanatban tépte ketté Ricsit, az áramütéstől tartósan sérült vörös vércsét. Nem messze láttam Ernát, a vándorsólymot a földön hanyatt fekve, aki még szárnyával kínjában csapkodott. Még élt, de aztán egy perc múlva a kezemben halt meg. Azt sem tudtuk hirtelenjében, hová kapjunk, Timi zokogva rohant hozzám, hogy Kele, a gólya,akiről pár napja posztoltunk,hogy milyen büszkén építi élete első fészkét a frissen kapott alapra, összerágva, holtan fekszik a bokor alatt. Timi hangjára előjött a bokrok közül Bandika, az őz, a füléből, a nyakából dőlt a vér…Sírva, zokogva, kétségbeesve próbáltuk menteni a menthetőt” – írták.


A kutya – amint meglátta őket – elmenekült egy kerítésbe vájt kis lyukon. Az alapítvány vezetői szerint a kutya ráadásul nem is kóbor eb, mindketten látták már, felismerik, mert volt már vele gond a környéken, sokszor szökik el otthonról. Megjegyezték: feljelentést tettek az eset miatt a rendőrségen. „Az eljáró rendőrök nagyon alapos munkát végeztek, kedvesek, segítőkészek voltak. Amikor végeztek, elment a sok ember, utána itthon, egyedül maradva délután, este próbáltuk az egészet felfogni. Azt, hogy Kele a gólya, Erna a vándorsólyom, Ricsi a vércse, családtagként szeretett állataink most összemarva, holtan fekszenek bizonyítékos zsákokban, lezártan a mi fagyasztónkban. Hogy Bandika tiszta seb, hogy még most is olyan pánikban van, hogy remeg” – írták le a körülményeket. 

A vadmentők közölték, jólesett a lelküknek az elmúlt időszakban feléjük áradó részvét és támogatás. Most „atombiztos” röpdéket építenek. „Nem hagyjuk abba, nem is lehet, nem is tudnánk, továbbra is segítünk, mentjük a sérült, bajba jutott vadállatokat, madarakat” – tették hozzá. 

Nyitókép: Sólyom Vadmentő Egyesület / Facebook 

#Belföld#sólyom vadmentő egyesület#kutya#vadmentés#gólya#vércse#vándorsólyom#rendőrség

Címlapról ajánljuk