Belföld

Hadházy Ákos: Az állami rádió már a szentmiséket is cenzúrázza

rtl.hurtl.hu

2023. március 10. 8:22

Egy tanárnő esetét mesélte el Finta József plébános, akinek a miséje csak részben került fel a Kossuth Rádió archívumába.

Egy tanárnő esetét mesélte el Finta József plébános, akinek a miséje csak részben került fel a Kossuth Rádió archívumába – írta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán. Az eset úgy derült ki, hogy a Katolikus Rádió is közvetítette a misét, ott pedig az egész esemény felkerült az archívumba.

A példázat szerint a frissdiplomás tanárnőt a tankerület rendelte ki egy másik iskolába is – az eredeti munkahelyén kívül –, mert ott egy osztályfőnök évközben távozott. A fiatal és tapasztalatlan tanárnőt ráadásul beledobták a mély vízbe, mert a rábízott osztály tele volt sajátos nevelési igényű gyermekekkel. A történet jól végződött, a pedagógus ugyanis sikereket ért el az osztállyal, bár kezdetben nagy nehézségekkel kellett megküzdenie. 

A plébános ebből levezetve vetette fel a misén, hogy vajon gyengeség-e a hősies keresztényi szeretet? 

Szerinte lehet, hogy „gyengeségnek tűnik azzal az erővel szemben szemben, amit az Istentől eltávolodott ember a napjainkban erőnek tart. Hiszen mit tartanak sokan ma erőnek? 

Azt, aki képes felülkerekedni a másikon és legyőzni a másikat. 

Képes keresztülvinni az akaratát azokon, akik mást akarnak, másképp gondolkodnak, mást szeretnének, vagyis az erőt az erőszakkal társítják. Az az erős, aki képes legyőzni, maga alá gyűrni a másikat. Igen, ezzel szemben lehet, hogy gyengeségnek tűnik a keresztényi szeretet” – fogalmazott.

Utána pedig felteszi azt a kérdést is, hogy vajon az önzőség-e az okosság, az, ha valaki képes más verejtékén és vérén hízva és gazdagodva tud beelőzni másokat?

Hadházy Ákos szerint a misét annak áthallásossága miatt vágták meg. Az rtl.hu ezzel kapcsolatban megkereste az MTVA-t is, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük. 


Nyitókép: Zih Zsolt / MTVA

#Belföld#oktatás#kossuth rádió#mise

Címlapról ajánljuk