Belföld

Pécsi buszper: hamarosan ítéletet hirdetnek, a fideszes politikusok szerepét nem vizsgálják

rtl.hurtl.hu

2023. március 8. 19:13

A bíróság várhatóan április 27-én ismerteti a döntését.

Újabb vádlott meghallgatásával folytatódott volna a pécsi buszper tárgyalása Kaposváron kedden. A büntetőeljárás holland vádlottja, Siebe P. viszont távol maradt, a férfi lemondott a tárgyalásról való jogáról, és írásban küldte el vallomását a Kaposvári Törvényszékre. A bíró által felolvasott vallomás több ponton abszurd volt – írta a Népszava.

Az ügy előzménye, hogy a pécsi önkormányzat 2015-ben közbeszerzéssel megvásárolt Hollandiából 115 használt Volvo buszt a város tömegközlekedési cégének, a Tüke Zrt.-nek 3,5 milliárd forintért, ám ugyanezt a flottát pár héttel korábban még 2,8 milliárdért kínálta a Volvo. A drágulás abból adódott, hogy az üzletbe belépett közvetítőként egy holland cég, és 700 milliót emelt az áron.

A nyomozás végén az ügyészség gazdasági csalással vádolta meg a Tüke korábbi vezetőjét, P. Istvánt, valamint a vásárlásban közreműködő P. Endre, Németországban élő, magyar-amerikai állampolgárt és Cs. Andrást, aki egykor Hollandia tiszteletbeli konzulja volt hazánkban. A Tüke volt vezetőjét azért terhelte felelősség, mert – a pécsi közgyűlés döntését elfogadva – aláírta az előnytelen szerződést. P. Endre félmillió, Cs. András pedig 1,9 millió eurót kapott, holott – a vád szerint – nem végeztek érdemi munkát.

  • A tárgyaláson P. István nem ismerte el bűnösségét, azt vallotta, hogy a buszvételről fideszes politikusok döntöttek. (A volt igazgató 2022 februárjában, 62 évesen meghalt.) 
  • Cs. András sem ismerte el bűnösségét, ő végig azt hangsúlyozta, hogy megdolgozott a 700 milliós jutalékért. 
  • P. Endre az előkészítő tárgyaláson elismerte a bűnösségét, vagyis, hogy a kapott félmillió euróért semmit se csinált, így őt tárgyalás nélkül felfüggesztett börtönre, és pénzbüntetésre ítélték.

A hollandiai nyomozóhatóságok bizonyítékai alapján utóbb vádlottja lett az ügynek a Bus and Coach tulajdonosa, Siebe P. is, őt kedden akarta meghallgatni a Kaposvári Törvényszék. A holland vállalkozó írásos vallomást küldött, amiből a Népszava tudósítása alapján kiderült, hogy az autókereskedő ártatlannak tartja magát, és a buszok vételárát reálisnak ítéli. Szerinte a használt buszflották eladásánál elvárható a 20-25 százalékos profit – miközben a Volvo bíróság által meghallgatott, egyik magyarországi vezetője szerint csak 5-10 százalék lett volna reális. A holland férfi szerint P. Endre és Cs. András megdolgozott a jutalékért.

Az írásos vallomás azért volt abszurd, mert P. Endre a bíróságon már elismerte, hogy semmit se dolgozott a pénzért. Ráadásul a holland nyomozók lehallgatták Siebe P. telefonját, s a felvételek szerint egy alkalommal 

a buszkereskedő úgy fogalmazott, hogy nem tudja milyen címen utaljon P. Endrének pénzt.

Az is érthetetlen, hogy Siebe P. miért érte be 200 ezer euróval, vagyis 2 százalékos profittal, miért utalta el a haszon javát Cs. Andrásnak.

Az már a Magyar Hang által korábban ismertetett repülőtéri utaslistából kiderült, hogy a kérdéses időben Czizi Péter, a város korábbi polgármestere és Bánki Erik fideszes politikusok Budapestről Hollandiába repültek. Bánki Eriket tanúként a bíróság is meghallgatta, de az országgyűlési képviselő azt állította, hogy csak koncertre ment Hollandiába, és nem volt szerepe abban, hogy a város épp akkor túlárazott buszokat vásárolt egy ottani cégtől. 

A bíróság nem vizsgálhatja a fideszes politikusok szerepét az ügyben, a törvényszéknek csakis a vádlottak bűnösségéről kell dönteniük. Ez április 27-én történik majd meg – írta a Népszava.

Nyitókép: Sóki Tamás/MTI

 

#Belföld#pécs#buszper#volvo#korrupció

Címlapról ajánljuk