Belföld

Elutasították a feljelentést, nem lesz nyomozás a „győri tenderkirályok” ügyében

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 12:26

Vadai Ágnes szerint a győri közbeszerzések ügyében felvetődhet a hűtlen kezelés, a vesztegetés, a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban és a hivatali visszaélés megalapozott gyanúja is.

Polt Péter legfőbb ügyészt Vadai Ágnes DK-s politikus kérdezte a győri közbeszerzésekről, miután az Átlátszó megtalálta a közbeszerzések bajnokait, a „tenderkirály” cégeket, amelyek több száz megbízást nyertek el. 

A 24.hu cikke szerint Polt Péter válaszában arról tájékoztatta Vadai Ágnest, hogy kérdését feljelentésként értékelte, azt továbbította a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának. A nyomozó hatóság a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzés eljárásban bűntette és más bűncselekmények miatti feljelentést azonban – részben bűncselekmény hiányában, részben bűncselekmény gyanúja hiányában – elutasította.

Korábban a 444.hu mutatta be a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB)  294 106 közbeszerzés vizsgáló felmérésnének friss eredményeit. Így derült ki, hogy egy 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat szinte valamennyi közbeszerzésén három cég nyert, az egyik 556 pályázaton indult, és mindegyiket megnyerte. A kutatók 300 ezer közbeszerzés adatai alapján jutottak arra, hogy

beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy átlagos pályázónak Magyarországon, hogy elnyerjen egy közbeszerzést.

Vadai Ágnes szerint a győri közbeszerzések ügyében felvetődhet a hűtlen kezelés, a vesztegetés, a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban és a hivatali visszaélés megalapozott gyanúja is. Polt Péter válaszában nem reagált arra a neki címzett éles kritikára, amely szerint nyilatkozataival ellentétben OLAF jelzései, jelentései és megállapításai szerint Magyarországon általános és rendszerszintű lett a hivatali korrupció a közbeszerzéseknél, az uniós és állami pénzekből megvalósított projekteknél, amelyek kivizsgálásában és az elkövetők törvényes felelősségre vonásában a nyomozó szervek és az ügyészség sem következetesen a kötelessége szerint jár el.

Magyarország a legkorruptabb az európai uniós országok között, a Transpanrency International Korrupció Érzékelési Indexe szerint. Ez azt jelenti, hogy már Romániának és Bulgáriának is jobb a megítélése a szervezet igazgatója szerint. Elsősorban azért, mert ők a közéletben jobban üldözik a korrupciót. Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#korrupció#közbeszerzés#győr#vadai ágnes#dk

Címlapról ajánljuk