Belföld

A tövénél törtek ki egy fát a nemrég felújított Blaha Lujza téren

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 16:01

Az elpusztított Ginkgo biloba törzse már 5 centiméter vastag volt, kifejezetten akarni kellett, hogy elpusztuljon.

Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze osztotta meg, hogy a december közepén átadott, felújított Blaha Lujza téren valaki máris kitört egy fát.

Ráadásul a vandál nagyon ártani akarhatott, ugyanis a növény elég vastag volt ahhoz, hogy ne legyen olyan könnyű elpusztítani.

Bardóczi szerint az ember szíve ilyenkor összeszorul, ugyanis „a város jelentős költségeket áldoz annak az oltárán, hogy a belváros parkolójából a belváros fásított tere legyen a Blahán. Hogy az a fa gyökérszinten jól érezze ott magát a mostoha körülmények ellenére. Aztán jön egy önző ember, akinek a rombolás az egyetlen eszköze az önkifejezésre...” Bardóczi úgy folytatta:

A térfigyelő kamerák elemzése zajlik, a kollégák gondoskodnak a balesetveszély elhárításáról, és a pótlást is előkészítjük. De akkor sem lehet sosem megszokni, miért és mire jó ez? Az elpusztított fa egyébként egy páfrányfenyő (Ginkgo biloba) volt. Az 5 centiméteres törzsátmérő pedig már elég vastag ahhoz, hogy nagyon akarni kelljen, hogy el is törjön a fa. Kinek ártott vajon, és mit?

Bardóczi hozzátette, hogy az édesapja azt tanította neki háromévesen, hogy be bántsa a fát, mert a fa sem bántja őt. „A dackorszakom annyi idősen múlt el. Van akinek sokkal tovább tart...”

 

Nyitókép: Bardóczi Sándor / Facebook 

#Belföld#fa#Blaha#blaha lujza tér#vandalizmus#bardóczi sándor

Címlapról ajánljuk