Belföld

„Takarodj innen, cigány!” – Botrány tört ki a miskolci kocsonyafesztiválon, állítólag elzavarták a roma civil szervezet elnökét

rtl.hurtl.hu

2023. március 5. 18:26

Pedig Horváth Gyulának minden engedélye megvolt ahhoz, hogy adományt gyűjtsön, és lufit osszon.

Elzavarták a miskolci Kocsonyafesztiválról a minden hivatalos engedéllyel rendelkező adománygyűjtő cigány szervezetet a városi rendészek, írja a Hírklikk. A lap szerint Horváth Gyula, a szervezet elnöke lufit osztogatott adományért cserébe.

Először kordonnal fenyegették, majd a magánterületet bérbeadóját rávették, hogy vonja vissza az engedélyét arról a részről, ahol a szervezet standja állt. A férfi az Igaz Szó Magyarországi Romák Független Érdekszövetségét elnökli, amely ingyen nyújt jogi segítséget a hozzájuk fordulóknak.

„Reggel óta zaklatnak, amióta elkezdődött a Kocsonyafesztivál. Először el akartak zavarni, aztán megfenyegettek, majd el akartak kordonnal takarni. Voltak itt vagy tízen, ellenőrizték a papírjaimat, de minden hivatalos engedéllyel rendelkezem” – mondta a Hírklikknek Horváth.

Az elnök két órán keresztül egyeztetett a rendészettel. Közben fotózták is őt, majd a rendészek elküldték a fotókat a polgármesternek is. Horváth Gyula szerint a másik árus lehet az egész mögött, reggel ugyanis a másik árus kibérelt területén parkolt, így elfoglalta azt. A társasház közös képviselője pedig felhívta Horváthot, hogy hagyja el a helyszínt, mert azt már kiadták másnak.

Arról beszélt, hogy diszkriminálták, mert csak őt zavarták el a területről, egy másik – nem cigány – árus maradhatott lufikat osztogatni. „Amikor megfenyegettek reggel a kordonnal, már hívtam is az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát, és bejelentettem a történteket, most, hogy már el is zavartak, elküldtem írásban is a panaszt, és természetesen megteszem a rendőrségi feljelentésem is” – mondta.

Nyitókép: Résztvevők a Miskolci Kocsonyafesztiválon 2023. március 3-án. MTI/Vajda János

#Belföld#miskolc#kocsonya#fesztivál#roma#civil#szervezet

Címlapról ajánljuk