Belföld

Sok helyen több millió forintot kérnek a bezárt posták újranyitásáért, de egy fideszes kerületnek ezért egy fillért sem kell fizetnie

rtl.hurtl.hu

2023. március 1. 14:28

A helyi vezetés szerint ehhez az kellett, hogy keményen tárgyaljanak az állami vállalattal. 

A Magyar Posta Zrt. október végén jelentette be, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése miatt ideiglenesen bezárja 210 település 366 postahivatalát. 

Ezzel párhuzamosan azonban alkudozni kezdtek a települések vezetőivel, akik különböző nagyságú összegekért cserébe el tudták érni, hogy némelyik posta újra kinyisson. Szolnokon például 42 millió forintba került, hogy ismét üzemeljen az 5. számú posta, míg Gamáson ezért 5,8 millió forintot kellett fizetni. 

A fideszes vezetésű V. kerület esetében viszont – ahol a Múzeum körúti fiókra került átmenetileg lakat – ez nem került semmibe, azaz februárban teljesen ingyen nyitott újra

– derült Kovács Alex Gábor, az ellenzéki a Tiéd a Belváros nevű frakció vezetőjének a Facebook-posztjából

Tájékoztatása szerint erről a keddi képviselő-testületi ülésen kérdezték a kormánypárti vezetést, a válasz pedig az volt, hogy az újranyitással kapcsolatban a kerületnek nincs kötelezettsége a Magyar Posta felé. Azt is megjegyezték, hogy ennek elérése 

kemény meccs volt.

Kovács Alex Gábor az ügymeneten élcelődve azt írta, „úgy tűnik, ezt kell csinálni az állami tulajdonú Magyar Postával: keményen kell meccselni velük”. 

„Kedves kormánypárti, ellenzéki és független polgármesterek, akik súlyos milliókat és/vagy ingatlanvagyont áldoztak fel azért, hogy a településükön újra kinyisson egy-két posta: vívjanak Önök is kemény meccseket a Magyar Postával és a posták ingyen nyílnak meg újra! – fogalmazott.

Az rtl.hu megkérdezte a Magya Postát, hogy miért kellett bezárni ezt a fiókot, ha ezek szerint az gazdaságosan is működtethető volt.

Frissítés: A Magyar Posta március 3-án megkeresésünkre azt közölte, hogy a döntéseit „az Európát sújtó háború és az elhúzódó szankciós energiaválság miatt hozta meg”.

„A szankciók okozta energiahelyzet miatt a kerületben korábban 4 postát zártunk be, melyek közül a Budapest 53 posta (1053 Budapest V. Múzeum körút 31-33.) február közepén újra nyitott, az önkormányzattal történt sikeres tárgyalások eredményeként” – írták. Azt is megjegyezték, hogy mindent megtesznek azért, hogy magas színvonalú, minőségi szolgáltatást biztosítsanak országszerte.

A Magyar Posta – egyebek mellett szintén az energiaválságra hivatkozva – kedden jelentette be, hogy elbocsátja 1200 dolgozóját. 


Nyitókép: Róka László/MTI

#Belföld#posta#energiaválság#nyitás#bezárás#v. kerület#Belváros-Lipótváros

Címlapról ajánljuk