Belföld

Dohányboltokba száműzné az energiaitalokat a Ficsak

rtl.hurtl.hu

2023. március 1. 16:51

A szervezet azt akarja elérni, hogy kiskorúak ne tudjanak venni energiaitalt. Az az egyik tagjuk szerint több olyan országgyűlési képviselővel is beszéltek az elmúlt időben, akik támogatják az energiaital-vásárlás korlátozását.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) nemcsak a farsang ellen indított offenzívát az elmúlt napokban, hanem az energiaitalok ellen is.

A Mandiner cikke szerint a szervezet azt akarja, hogy a kiskorúak ne tudjanak energiaitalt vásárolni, ezek a termékek a jövőben kizárólag a nemzeti dohányboltokban legyenek kaphatók. Ezzel meg tudnák akadályozni a közvetlen vásárlást, mivel oda a törvény értelmében 18 év alattiak nem mehetnek be.

Király Nóra, a Ficsak alapítója elmondta a lapnak, hogy nem túl derűlátó az ügyben, mert szerinte nagyon erős az energiaital-lobbi, sőt, Magyarország energiaital-gyártó nagyhatalom, és ezek a cégek mindenáron a minél nagyobb profitra hajtanak.

Azt is hozzátette, ők ennek ellenére tárgyalásokra törekednek, már csak azért is, mert több olyan országgyűlési képviselővel is konzultált az elmúlt hetekben, akik úgyszintén korlátoznák az energiaital-vásárlás lehetőségét.

A Ficsak álláspontja szerint az energiaitalok a koffeintartalmuk miatt mind fizikailag, mind mentálisan kifejezetten károsak a gyermekekre nézve. Ezzel egyébként egyetért a Magyar Energiaital Szövetsége is, azt írják a honlapjukon, hogy gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz, így a kávé, az energiaital és a kóla sem.

Nyitókép: Egy Nemzeti dohánybolt a Blaha Lujza térnél. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László.

#Belföld#Fiatal Családosok Klubja#Ficsak#energiaital#gyártók#király nóra#koffein#gyermekvédelem#dohánybolt

Címlapról ajánljuk